Един от големите виетнамски автомобилни производители направи дебюта си на Уолстрийт.

Книжата на VinFast поскъпнаха сериозно при дебюта си на Nasdaq, с което пазарната капитализация на компанията вече е по-голяма от тази на Volkswagen и Ford.

Лисването беше осъществено чрез сливане с компанията със специално предназначение (SPAC) Black Spade Acquisition Co.

В края на деня книжата на дружеството поскъпнаха с 270%. Сделки в началото на деня се сключваха при ниво от 22 долара, което е повече от двойно от първоначалната оценка от 10 долара. Краят на търговската сесия настъпи при цена от 37 долара за брой. 

VinFast вече се оценява на 85 млрд. долара - доста повече от пазарната капитализация на Volkswagen и Ford, търгуващи се при нива от 69.7 и 48 млрд. долара, по данни на Refinitiv.

Общо 99% от VinFast се притежава от най-богатия човек във Виетнам Фам Нат Вуонг. Според Bloomberg, състоянието му само вчера се е увеличило с 39 млрд. долара и в момента той притежава 44.3 млрд. долара.

VinFast е основана през 2017 г. Компанията днес произвежда електрически автомобили, скутери и автобуси, които се продават във Виетнам и Северна Америка. В своята история тя е пуснала за продажба четири модела електрически коли, от които е доставила 19 000 броя.

За сравнение, от Volkswagen са продали 4.4 млн. коли за първите шест месеца на 2023 г., от които 321 000 електрически модела.