Трудно е човек да бъде оптимист относно сектора на недвижимите имоти в условия на рязко нараснали лихвени проценти.

Въпреки това, недолюбваните имотни акции в Европа реализираха изненадващо поскъпване това лято, което предполага, че инвеститорите започват да гледат отвъд най-лошото.

Две години на сериозни понижения превърнаха европейския имотен сектор в любимец на продавачите на късо, като оценките на компаниите и позиционирането на инвеститорите паднаха до нива, невиждани от световната финансова криза от 2008 г.

Пазарната капитализация на имотните компании от европейския индекс STOXX Europe 600 Real Estate намаля наполовина - до около 131 млрд. долара през 2021 г., но нагласите се променят през юли, след като очакванията за печалите на компаниите се подобриха.

Индексът се представя с 10 процентни пункта по-добре от пазара като цяло през юли, преди да настъпи волатилния август, притискайки продавачите на късо на фона на засиления приток на средства към някои борсово търгувани фондове.

Джери Фаулър, ръководител Дялово инвестиране в UBS за Европа, казва, че доходността по облигациите на Стария континент изглежда се е стабилизирала вследствие на очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) би повишила само още веднъж лихвите през септември.

Това започва да облекчава натиска върху имотните компании, докато в същото време насърчава инвеститорския интерес.

"Нещата не изглеждат страхотно за имотните компании и затова акциите им се търгуват с голяма отстъпка. Очакваме ли незабавно да се върнат към пълната си пазарна оценка? Вероятно не.

Но от гледна точка на туризма нещата започват да се подобряват," казва той. "В последните месец-два започваме да получаваме индикации за способностите на компаниите да се фокусират отново върху ръста на печалбата".

Данни на Refinitiv показват, че ревизиите на очакванията за печалба са полoжителни през юли - след 15 поредни месеца на занижавания. В момента очакванията са, че печалбите ще нараснат с 1.4% през 2024 г., в сравнение с предишните прогнози за лек спад.

Золт Кохалми, главен изпълнителен директор на Pictet Alternative Advisors в Лондон, казва, че лихвените проценти в Европа трябва да паднат с около 150 базисни пункта, за да рестартират пазара, който изпитваше затруднения заради "пълния застой" при сделките, тъй като купувачи и продавачи не могат да постигнат споразумение относно цената.

"Това лято някои хора залагат, че нещата ще са розови. Инфлацията ще падне, лихвите ще паднат и някои от тези структурни проблеми в сектора на недвижимите имоти ще бъдат решени," казва той.

"Това е възможен сценарий, но не знам колко е вероятно да се случи. Смятам, че ще отнеме по-дълго време и може да стигнем до ново дъно, преди да имаме подем," казва той.

Взетите назаем акции, които са индикатор за интереса към късите позиции в листнатите в Европа компании за управление на имоти и строителни компании, са намалели с близо една трета от достигнатия през май пик до под 1.7% от тяхната пазарна капитализация, сочат данни на S&P Global Market Intelligence.

Междувременно, борсово търгуваният фонд на BlackRock iShares European Property ETF отчита 10% скок в притока на средства от края на февруари, според данни на неговия уебсайт.

Повечето инвеститорите все още избягват сектора.

Проведено през август проучване на Bank of America сред фонд мениджъри показва, че инвеститорите са капитулирали, като позиционирането пада до нивата от 2008 г., но купуването на акции на фондове за недвижими имоти (REIT) е основната им насрещна позиция.

В доклад от юли на подразделението за банкиране и инвестиции в Natixis се посочва, че сделките с търговски имоти в Европа са паднали с 60% на годишна база през първото тримесечие.

Natixis отчита спадовете в стойностите на имотите и вижда рискове от понижение на рейтинги за 6 от 22 REIT-а, което би могло да увеличи трудностите при осигуряване на дългово финансиране, казват от компанията.

Банките внимават все повече за влошаване на качеството на техните заеми към имотни компании, което би могло да принуди кредитополучатели да набират капитал или дори да продават активи.

От Societe Generale, която има нулева експозиция към сектора на недвижимите имоти от повече от година, гледат на ръста през лятото като на фалстарт и смятат, че няма ясно очертана посока по отношение на печалбите в сектора.

"Може и да се появят възможности, но това не обрисува една страхотна картина за сектора," казва Шарл дьо Босезон, ръководител Дялово инвестиране във френската банка.

Сред рисковете за имотния сектор е и евентуална нова вълна на инфлацията. Кохалми от Pictet също така казва, че "най-голямата неизвестна" е свързана със следващия кръг на рефинансиране, особено на пазара на офис сгради в САЩ, където има силно свръхпредлагане.

"Никой не знае как ще се развият нещата, тъй като големите банки не искат да рефинансират", допълва той.

Фаулър от UBS обаче смята, че акциите на европейските имотни компании могат да продължат да се представят по-добре от пазара до края на годината.

"Най-добрите идеи са, когато не можете напълно да оправдаете един бичи случай. Когато знаете със сигурност, че нещата са по-добре, вероятно вече е прекалено късно" завършва той.