Икономистът Стив Ханке е на мнение, че главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и истинският герой от филма „Големият залог“ (The Big Short) д-р Майкъл Бъри се подготвят за трудни времена.

През последното тримесечие Бъфет е продал акции за нетните 8 млрд. долара, а темпът на обратно изкупуване на собствени акции на компанията му се е забавил. Това е позволило на Berkshire да увеличи свободните си парични средства с 13%, до настоящите 147 млрд. долара.

Само в последните три тримесечия инвестиционната компания е продала книжа за нетните 33 млрд. долара, а увеличението на кеша и краткосрочните инвестиции е от 38 млрд. долара.

“Действията на Бъфет от второто тримесечие на годината са в съответствие с очакванията за рецесия и факта, че акциите в момента са надценени“, казва Ханке пред Insider. 

Стратегията на Бъфет съвпада с историческите му действия, тъй като той прави едни от най-добрите си сделки във времена на рецесии и финансови кризи, когато цените на активите се понижават.

Пример за това са сделките му от 2008 г. с компании, като Goldman Sachs, General Electric, Harley-Davidson, Mars и др.

Бъри, който е основател на фонда Scion Asset Management, наскоро обяви покупката на пут опции срещу индексите S&P 500 и Nasdaq-100. Късият му залог се оценява на 1.6 млрд. долара. 

В предходните месеци той на няколко пъти предупреждаваше инвеститорите за наближаващата рецесия и евентуалното понижение на основните индекси на Уолстрийт.

„Според мен, Бъри направи доста добър ход“, коментира професорът по приложна икономика в университета Джон Хопкинс Стив Ханке. Известен като на "баща" на валутния борд у нас, той е бивш съветник на президента на САЩ Роналд Рейгън.

Наскоро той посочи пред Insider, че акциите изглеждат надценени спрямо облигациите, както и че очаква рецесията в щатската икономика да започне през първото полугодие на 2024 г.