Във втория от филмите „Завръщане в бъдещето“ героят на Майкъл Дж. Фокс - Марти Макфлай, носи яке, което бързо изсъхва на въздух след потапяне в езеро. „Режим на сушене включен“, прозвучава гласът на робота от якето, преди бързо да потвърди „Вашето яке вече е сухо.“

Ако беше истина, това би била най-брилянтната дреха за пътуване, особено след като има и функция за загряване и охлаждане.

Доста години след излизането на филма обаче все още не съществува незабавно самосъхнещо яке. Но имаме високотехнологични чорапогащи, изработени от усъвършенствани тъкани, които отделят вода, пот и дори блокират огъня.

Налице са и ефективни текстилни изделия с керамично покритие, които се разтягат, но не се драскат. Съществува и синтетична алтернатива на пухените пера, която е удивително ефективен изолатор, дори когато е мокра: аерогелът покрива скафандрите на НАСА.

Британската компания Vollebak използва много от тези модерни тъкани и пълнежи, за да създаде това, което твърди, че е облекло, „което сякаш купувате от бъдещето“.

Vollebak е марка за приключенско техническо облекло, но много от продуктите й са идеални за пътуване. Те издържат теста на много предизвикателни сценарии – от изгаряща топлина през ужасен студ до силна тропическа буря. Беър Грилс също носи Vollebak.

Недостатъкът? Продуктите са смазващо скъпи

100-годишното худи на компанията струва $562. Но както подсказва името й, тази дреха трябва да надживее този, който я носи, така че на теория е изгодна сделка, в сравнение с бързата мода.

Други продукти на Vollebak са още по-скъпи. Якето Apocalypse Jacket се продава на цена от $1510. То съдържа 40 процента полибензимидазол - материал, който може да издържи на температури от „поне 1298 градуса, колкото черната лава“, пише Daily Mail.

„Не знаем за други търговски части от облекло, при които основният материал да може да оцелее при повторно навлизане в земната атмосфера“, посочат от компанията.

Якето е не само „безумно огнеупорно“, но също така се характеризира с десет пъти по-голяма якост на скъсване от униформа на пожарникар.

Ризата Planet Earth Shirt — направена от памук, смесен с малко синтетични влакна, струва впечатляващите $435. Но е здрава, изсъхва бързо и изглежда подходяща дори за бизнес срещи.

Изследователят на Амазония и природозащитник Пол Росоли я определя като "неразрушима" полева фланелка, която той нарича "втора кожа". Това е универсална дреха, подходяща както за тропиците, така и за улицата.

Може да изглежда като обикновена риза, но е пълна с практични детайли, като скрит джоб на гърдите, побиращ голям смартфон, маншон с цип за вентилация и яка, която може да се повдига и затваря, за да ви предпази от слънцето и насекомите.

Полипамучните панталони Equator за $370 лесно отделят мръсотията при пране, съхнат бързо и нямат  нужда от гладене.

Скрити джобове с ципове — перфорирани за проветрение или оттичане на вода, са подходящи за съхранение на ценности. Скрити вентилационни отвори зад коленете пък осигуряват охлаждане в жегата.

Дискретната марка Vollebak (толкова дискретна, че може да отнеме известно време, докато откриете логото й върху дреха) е по-скоро символ на функционалност, отколкото на мода.

Някои от продуктите й са умишлено недостъпни, като например якето Solar Charged Jacket за $625. То е толкова прогресивно, че е носител на наградите Wired Sports Gear of the Year и влиза в класацията на най-добрите изобретения на списание Time.

„Работим върху облекло и иновации, предназначени да ни помогнат да оцелеем през следващия век – независимо дали става въпрос за изследване на най-отдалечените кътчета на Земята или за колонизиране на Марс“, казва съоснователят на Vollebak Стив Тидбол.

Той създава компанията през 2015 г. със своя брат близнак Ник. Те са атлети-приключенци, участници в състезания за издръжливост и в маратони.

Двамата работят заедно в рекламата в продължение на 15 години, включително четири години като творчески директори в реномираната агенция TBWA в Лондон.

Като търсачи на силни усещания, 44-годишните братя забелязват ниша на пазара за облекло за своите изпълнени с адреналин приключения.

„Преживели топлинен удар, счупени кости, мравки-куршуми, ядосани змии и тарантули, халюцинации и заспиване по време на тичане, решихме, че създаването на собствена компания няма да е толкова трудно“, казва Стив Тидбол.

Идеята за светещото Solar Charged Jacket идва, докато двамата бягат в Ultra Trail du Mont Blanc при слаба видимост. Якето има мембрана от фосфоресциращо съединение, което му позволява да абсорбира и съхранява светлината, след което я освобождава през нощта - като светулка, без кабели или електроника.

Двата милиарда микроскопични стъклени сфери на Black Squid Jacket му дават адаптивни камуфлажни способности: то променя цветовете си, точно като морските мекотели, на които е кръстен.

Тениската Plant and Algae на компанията е направена от пулпиран евкалипт и бук от устойчиво управлявани гори и водорасли, отгледани в биореактори, като е и  компостируема.

Идеята за нея хрумва на братята, докато участват в шестдневен ултрамаратон в Амазонка и виждат своите колеги състезатели да изгарят мръсното си облекло. Вместо това тази тениска може просто да бъде заровена и се биоразгражда напълно в рамките на три месеца.

В момента дрехите на Vollebak са предназначени за мъже, въпреки че джъмперите и якетата са унисекс. Братята Тидбол признават, че са използвали първите си клиенти като лабораторни плъхове.

Тези хардкор потребители се радват да тестват продукти за научноизследователска и развойна дейност, като са готови да похарчат солидно количество средства за прототипни облекла, които може да се нуждаят от много версии, преди да станат напълно практични.

По този начин Vollebak прилича повече на технологичен стартъп, отколкото на традиционна компания за облекло. „Нашето оборудване се тества в екстремните сценарии, за които е проектирано, и в някои от най-отдалечените части на света“, казва Стив.

Медикът-приключенец Грант Холи, например, завърза прототип на Graphene Jacket към корема на камила, за да улови топлината, която му позволява да оцелее в студена нощ в пустинята Гоби.

А може ли облеклото на бъдещето да предпазва от болести?

През 2020 г. клиентите на Vollebak са готови да опитат, купувайки първото в света антивирусно яке. То е изработено от 65 процента мед.

Производството на мек и удобен за носене меден текстил не е нещо, което обикновено се прави във фабриките за тъкани. Изцяло металното яке с цена от 1160 евро може също така да провежда топлина и електричество без източник на захранване.

Това е яке, което един ден може да разполага с интелигентна свързаност - или може би да захранва други устройства, но не е много практично в момента.

Deep Sleep Cocoon на стойност $1000, определян като „самостоятелно микрообитание“ – е проектирано да помага на астронавтите да спят в космоса, но практическото му приложение в момента е като перфектната дреха за дремване на полети на дълги разстояния или сън на обществени места.

Стига да нямате нищо против да носите яке, вдъхновено от екзоскелета на мокрица.

Къде можете да си купите дреха с марка Vollebak?

Само от сайта на компанията. Стив Тидбол казва, че няма планове за откриване на физически магазини, защото това включва значителни разходи, които ще погълнат бюджета им за научноизследователска и развойна дейност.

Има един неофициален представител на марката, но той представлява спирка за камиони в австралийската пустош, определен във фирменото видео като „най-отдалечения магазин“ в света.