Есента е времето на златните листа, дъхавите къпини… и заслепяване по време на шофиране.

По ирония на съдбата, въпреки че дните стават по-къси, проблемът със слънчевите отблясъци по пътищата е най-изострен през септември, октомври и ноември, тъй като слънцето е по-ниско в небето.

Единственото, което спасява шофьорите от заслепяването, са слънчевите очила, но те често избират грешния тип, рискувайки злополука, посочва Daily Mail.

Не е законово изискване да се носят слънчеви очила при ярка светлина, но шофьорите трябва да гарантират, че виждат ясно останалите участници в движението.

Според множество пътни закони по света, водачът трябва да е в състояние да разчете табелата с номера на превозно средство при добра дневна светлина от разстояние 20 метра. Той трябва да намали скоростта или да отбие, ако е заслепен от ярка слънчева светлина.

Следователно би било разумно шофьорите да носят слънчеви очила.

Но кои видове са най-подходящи за предотвратяване на отблясъци?

Експертите посочват, че очилата със стъкла, които пропускат между 18 и 43 процента светлина, се препоръчват за шофиране през деня.

Оцветените стъкла се класифицират според тяхната плътност на нюанса, а слънчевите очила трябва да показват номера на категорията на филтъра - между нула и четири.

Лещите с филтър от категория четири пропускат само между три и осем процента светлина и не са подходящи за шофиране по всяко време. Лещите от категория едно са подходящи за шофиране в условия на слаба слънчева светлина, а категория три е за ярка слънчева светлина.

Категории от първа до трета не са подходящи за нощно шофиране.

Поляризираните лещи обикновено имат фиксиран нюанс и са специално проектирани да намалят отблясъците, като са особено ефективни при мокри пътища. Най-добре е да избягвате розови, червени и сини нюанси, тъй като те могат да изкривят цветовете на светофара.

Винаги е разумна идея да купувате слънчеви очила от реномиран доставчик, като те трябва да бъдат маркирани със знак CE, UV400 или друг стандарт, за да се гарантира, че осигуряват достатъчна UV защита.

Препоръчват се слънчеви очила с антирефлексно покритие, но не и такива с дълбоки странични рамки, тъй като могат да блокират периферното ви зрение, което е жизненоважно за безопасно шофиране.

Поляризираните лещи са добър вариант за шофиране на дневна светлина, тъй като елиминират отблясъците от хоризонтални повърхности, като пътища, вода и сняг. Те също така предлагат 100 процента UV защита, подобряват контраста и спомагат за облекчаване на напрежението в очите.