Общинският туристически информационен център в Котел посрещна фенове на котленската „звезда“– традиционната ‘‘Къдрява тиганица‘‘.

Организаторите на събитието от клуб ‘‘Храна, традиции и култура‘‘ показаха как се приготвя тестяната вкусотия не само на гостите, но и на по-любопитните котленци, съобщава darik.bg.

По време на събитието впечатление направи признанието на възрастни котленки, че макар и да знаят рецептата, за първи път ще направят тиганици, но най-приятната гледка за окото беше семейство, което изяви само желание да приготви кулинарното съкровище.

„Деца, мъже и жени пожелаха да демонстрират умение и вярваме, че днес, доволни от споделения съботен ден, ще отнесат със себе си незабравим спомен. Това семейство ни трогна, защото те изпълниха нашата цел – да  докоснем хората. Да възродим и продължим традицията, която ни идентифицира като народ сред всички останали култури в света“, каза Ренета Христова от МИГ „Котел, Сунгурларе и Върбица“.

Тя посочи, че туристи от Бургас, Враца, Ловеч и село Медвен са споделили, че често посещават Котел, който е в списъка им с любими дестинации за отмора през свободното време, след което благодари на Величка Съботинова и Славка Докова – майсториците на тиганици в уърк шопа.

„Мечтаех да се науча да правя празничната визитка на котленката по време на Възраждането. Дори книга си купих, но като всяко нещо на теория е едно, а с учители и на практика е друго. Днес разбрах, че тайната е в специалния инструмент за тиганици и естествено майсторлъка“, написа впечатлението си в социалните мрежи Олга Люцканова от Медвен.

Всички гости на срещата с къдрявата тиганица старателно записваха рецептите за приготвянето ѝ, като споделиха, че повечето от тях вече имат специалното пособие за целта или са разбрали от къде да се снабдят с прословутия калъп.

Следващият уърк шоп, който МИГ „Котел, Сунгурларе и Върбица“ ще организира в ОТИЦ – Котел, ще се състои 15 октомври (неделя/) от 11:00 час. Тогава пред посетителите ще бъде представено творчеството на село Ябланово и по-специално демонстрация по изработване на красиви бижута от мъниста и изплитане на терлици, характерни за яблановския край.

Кулминацията на творческия уърк шоп ще завърши с направа и дегустация на домашно прясно сирене. Събитията се организират по проект от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.