Това е място, което излъчва изтънченост, добро настроение и радост от живота, създавайки атмосфера на елегантност, както никое друго на Земята. Това е Лазурният бряг - най-добрата дестинация за почивка в Европа.

Простирайки се от Касис до Мантон във Франция, това впечатляващо кайбрежие е дом на емблематичните курорти Антиб, Кан и Сен Тропе. И всичко това преди да стигнете до бляскавото бижу Ница, независимото княжество Монако и красотата на Прованс.

Този район изгражда репутацията си на гореща туристическа точка през 19-и век, когато английски и европейски аристократи го посещават през лятото заради гарантирано хубавото време и лесния достъп до първокласна култура.

Днес то продължава да бъде най-доброто място за отдих на богатите.

Предлагайки първокласно ветроходство, вили и хотели, както и възможности за шофиране на класически автомобили по местните средиземноморски пътища, не е чудно, че Лазурният бряг запазва привлекателността си след всичките тези години.

В сърцето на това място има простота, красота и очарование от старата школа, които са ненадминати, пише CNN Travel.

Нищо не обобщава простотата на региона така, както неговата храна. Това е място, на което се позволява на най-пресните съставки да свършат своята работа, особено в Ница.

Сякаш превъзходната храна, прекрасното време и крайбрежните курорти, които се спускат по скалите към бреговете на Средиземно море, не са достатъчни, но има и още един основен аспект, свързан с Лазурния бряг - светлината.

Къпейки крайбрежието и земеделските земи на Прованс, това великолепно предимство означава, че районът е бил най-добрата дестинация за творци, които искали да избягат от ограниченията на Париж в края на 19-и и началото на 20-и век.

Нито един от тях обаче не отъждествява дотолкова Лазурния бряг, колкото Анри Матис.

“Той идва тук през 1917 г. на 48-годишна възраст. Бихте си казали, че това е на прекалено късен етап от неговия живот, но той просто се влюбва в региона и решава да прекара останалата част от живота си тук,” обяснява пред CNN почитателката на изкуството Флоранс Турние, докато се разхожда из галериите в Музея на Матис в Ница.

Не само работата на Матис обаче подчертава истинската красота на региона. Към него се присъединява великият му приятел Пабло Пикасо, като Реноар, Моне и Шагал също са посещавали региона, за да пренесат светлината му върху платното

“По целия Лазурен бряг можете да откриете места, които са вдъхновявали творци и са използвани за фон на различни картини,” казва Турние.

Лилавите полета

И докато светлината на Лазурния бряг е предоставял на творците причина да посещават мястото преди 100 години, днес друга простичка част от ежедневието също привлича множество посетители – лавандулата. Огромните, поклащащи се лилави полета са мечта за потребителите на Instagram.

И макар някои местни жители да са против този наплив, селскостопанският производител Жан-Пиер Фобер, който отглежда лавандула, се радва на туристите, които се разхождат из неговите поля. Според него, това се отразява страхотно на бизнеса.

Лавандулата е част от идентичността на Южна Франция също толкова, колкото и слънцето, и плажовете. Това цвете расте диво тук от стотици години.

Фобер казва, че неговата фамилия работи на тези полета от 300 години. Фермата на Фобер се радва на оживена дейност, продавайки всичко свързано с лавандулата - от изсушени цветя до лавандулова есенция.

Това също така е една от съставките на друг типичен за Лазурния бряг продукт - парфюма.

Идеалната миризма

Намиращият се на около час от Ница град Грас е световната столица на парфюмите. Освен лавандулата, навсякъде в региона растат цветя. В парфюмерия Fragonard, която отваря през 1926 г., наистина знаят как да създадат идеалното ухание.

Да можеш да избереш любимия си парфюм не е толкова лесно, колкото изглежда, казва пред CNN Карна Идалго, която работи във Fragonard. “Когато посещавате парфюмерийните магазини, ви се иска да изпробвате всяко отделно шишенце,” казва тя. “След третото носът ви вече не усеща нищо.”

За този конкретен проблем обаче има решение. “Помирисвате дрехите си, кожата си, косата си. Всеки път, когато носът ви не усеща (нова миризма), трябва да помирише нещо, което вече познава, за да може да продължи да усеща,” казва Идалго.

От Fragonard също така могат да ви помогнат да създадете собствено ухание, с което да запомните Лазурния бряг.

В заключение, това е вълнуващо място, което се докосва до усещането за елегантност и запазва очарованието и красотата си, които ухаят на отминали години.

Независимо дали става въпрос за храната, изкуството или пейзажа, това е място, което възнаграждава съвременните туристи, които избират да го карат полека и да му се наслаждават от всеки ъгъл.