Италия може, подобно на други западни страни, работи усилено за намаляване на своята зависимост от китайския внос. Правителството на Джорджия Мелони обмисля да напусне инициативата „Един пояс, един път“, която насърчава китайската търговия и инвестиции, до следващата година.

Но град Мачерата, който се намира в сърцето на Италия, поддържа уникална културна връзка. Връзка, която надхвърля геополитическите граници и която преодолява пропастта между Запада и Изтока. 

Този на пръв поглед обикновен град с население от 40 000 души служи като проводник на културен и духовен обмен между Италия и Китай. И то заради йезуитски свещеник, живял преди повече от 400 години, разказва електронното издание BNN.

Връзките на Мачерата с Китай са толкова стари, колкото и историята на отец Матео Ричи - първият европеец, влязъл в Забранения град в Пекин. Пътуването му изковава пътя за създаването на дипломатически и културни отношения между Римокатолическата църква и Китай. 

Градският институт Конфуций в Мачерата, който е "фар" на китайската култура в региона, е класиран от китайските власти на едно и също равнище с този в Рим - чест, която говори много за значението на Мачерата в този трансконтинентален диалог.

Институтът Конфуций в Мачерата е нещо повече от културен център. Градът посреща китайски студенти, които учат за свещеници в Италия, насърчавайки връзка, която надхвърля религиозните и културни различия. Институтът също така поема трудната задача да превежда богословски произведения на китайски, като допълнително затвърждава ролята на Мачерата като мост между две различни култури.

Докато Италия се стреми да намали риска от връзките си с Китай на фона на глобалното геополитическо напрежение, връзката на Мачерата остава невредима. Градът остава символ на симбиотичната връзка, която може да съществува между нациите, независимо от техните политически различия. 

"По време на китайската Нова година целият град се превръща в китайски. Това е може би единственият провинциален италиански град, където посетителите могат да видят група местни жители, практикуващи тай чи“, казва директорът на местния институт Конфуций Джорджо Трентин.

Връзките, които свързват Мачерата с Китай, са изтъкани от нишки на споделена история, взаимно уважение и дълбоко вкоренено очарование към културата на другите.

Историята на Мачерата е доказателство за силата на културния обмен при преодоляването на разделителните линии, пише още изданието. Докато светът се изправя пред все по-сложни геополитически пейзажи, Мачерата служи като напомняне за мостовете, които могат да бъдат изградени чрез културен и духовен обмен. 

Наследството на Матео Ричи продължава да живее в този италиански град, като доказателство за непреходната сила на споделените човешки преживявания.