Дерматологът Зейна Неме казва, че в нейната клиника всяко лято има поне няколко случая на ухапани от дървеници по време на пътуване пациенти. И тази година не е по-различна, като оплакванията не са се увеличили.

Но всеки, който не живее в пещера, е видял вълната от заглавия и постове в социалните медии, документиращи параноята от дървеници в Париж, която избухна по време на Седмицата на модата и оттогава се разпространи и в други градове, включително Лондон.

За да провери истинността й, Неме решава да се впусне в експеримент по време на скорошното си пътуване до Града на светлините: да види от първа ръка едно от неприятните същества и да го използва като герой във видеоклип за социалните медии.

Но дерматоложката от ливанската столица Бейрут казва, че не е открила нито един досаден паразит по време на дългия си уикенд: нито в метрото, нито в ресторантите, нито в апартамента в 17-и район, в който отсяда с приятел.

„Тъй като съм дерматолог и публикувам много в профила на клиниката си, реших, че би било хубаво да създам съдържание за дървеници“, казва тя пред CNN Travel. „Търсих активно, за да намеря такива, които да снимам, но не успях."

Синтия Старки, адвокат със седалище във Финикс, също следи зорко за съществата по време на скорошното си посещение в Париж. То е част от тримесечното пътуване на нея и дъщеря й до шест държави в Европа.

Но, подобно на Неме, нито една от тях не среща дървеници в имотите, които наемат през Airbnb, в обществения транспорт или другаде. Всъщност, казва Старки, по-голямата част от паниката около парижката част от пътуването им идва от приятелите и семейството им.

Сестра й, която е в САЩ, й изпраща съобщение, че летните олимпийски игри през 2024 г., които ще се проведат в Париж, са отменени поради ситуацията с дървениците. „Помислих си: „Много ми е трудно да повярвам в това“, казва Старки пред CNN Travel.

След предишен разговор с нейн приятел журналист относно ситуацията с дървениците, дъщерята на Старки - Микайла, вече е направила онлайн проучване. „Тя каза, че тази година не е по-лоша от всяка друга и не се притеснява. Така че аз защо да го правя?“, казва Старки.

Тези очевидци разказват различна история от тази, нарисувана от предизвикващите сърбеж заглавия в таблоидите и постовете в социалните медии, показващи изображения на заразени матраци и мебели.

Според някои ентомолози и пътешественици, реалността е малко по-нюансирана. Въпреки че дървениците съществуват – и виреят много добре в туристически центрове, подобни на Париж, след поредното лято на ръст в пътуванията – действителната ситуация, макар и неприятна, е значително преувеличено в медиите.

„Дървениците привличат вниманието на хората повече от всеки други вредител и мисля, че е по-вероятно просто да са влезли в заглавията, отколкото да са истинска епидемия,“ казва Зак ДеВрис, асистент в Катедрата по ентомология на университета в Кентъки, пред CNN Travel.

Той посочва още, че не би посъветвал да се отменят пътувания до Европа или друга дестинация заради дървениците. Пътуващите обаче могат да използват последните събития като напомняне да бъдат по-внимателни към заобикалящата ги среда.

„Няма причина за паника“

Първите съобщения за дървеници в Париж започнаха да се появяват по време на Седмицата на модата, продължила от 25 септември до 3 октомври, заедно с няколко видеоклипа на паразити, пълзящи в обществения транспорт.

След това изплашените туристи започнаха да документират притесненията си в социалните медии, а журналистите подхванаха историята.

Парижките местни власти се намесиха, обещавайки да предприемат действия, а френският вестник Le Monde съобщи, че партията на президента Еманюел Макрон е обещала да представи законопроект за борба с „бича“.

„Никой не е в безопасност“, посочи в публикация в X/Twitter на 29 септември заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар. „Изправени сме пред нашествие от дървеници и са необходими координирани мерки, обединяващи здравните власти, общностите и всички заинтересовани страни за предотвратяване на риска и ефективни действия.”

На фона на нарастващата паника както сред парижани, така и сред туристите, френският здравен министър Орелиен Русо призова обществеността да запази спокойствие, като каза, че „няма причина за паника“ и че „Франция не е нападната от дървеници“ в интервю от 3 октомври за France Inter.

Това обаче не успокои страховете, които се разпространиха и в други европейски горещи туристически точки, най-вече Лондон. Пътешествениците започнаха да изразяват загриженост, че буболечките пътуват на автостоп от Париж до столицата на Обединеното кралство с Eurostar.

Говорейки пред уебсайта PoliticsJoe, кметът на Лондон Садик Хан нарече ситуацията „истински източник на безпокойство“ и каза, че се предприемат превантивни мерки, за да избегнат проблемите, пред които е изправен Париж.

Трудно се намират цифри, които точно да документират ситуацията. Статистика, широко разпространена в медиите, идва от проучване на Anses - Френската агенция за храните, околната среда, здравето и работната безопасност, което твърди, че повече от 1 на всеки 10 френски домакинства е заразено с дървеници през последните пет години.

Въпреки това, Джо Роминиеки, старши мениджър по комуникациите в Ентомологичното общество на Америка, отбелязва, че„това не поставя в голям контекст и не отбелязва каквито и да е данни за тази година“.

Освен Лондон, други западноевропейски страни, които са лесно достъпни чрез влакови връзки от Париж, включително Нидерландия, следят ситуацията.

В последната няма данни за заразяване, но лекарите в белгийския Антверпен „бият тревога“ за разпространението на дървеници от Париж, според The Brussels Times.

Междувременно, част от авиокомпаниите заемат проактивна позиция. В изявление на говорител на Air France се казва, че не е имало инциденти с дървеници по време на полети през последните години и авиокомпанията следва стриктни протоколи и препоръки от Световната здравна организация по отношение на унищожаването на насекомите.

В допълнение към нормалните си процедури за почистване, превозвачът е въвел специфична процедура, която включва заземяване на самолета и извършване на химическо третиране от „акредитиран доставчик на услуги“.

Предпазни мерки, които могат да вземат туристите

Един възможен плюс от цялата шумотевица: туристите получават напомняне относно допълнителните стъпки, които трябва да предприемат, за да се спасят от малките гадове.

Експертите препоръчват щателна проверка на хотелските стаи, като се следи за издайнически признаци, като червеникаво-кафяви петна (които идват от смачкани буболечки) по шевовете на матраците и други меки повърхности. Друг мъдър ход е да държите куфара си на поставка за багаж.

Странната миризма също е потенциална индикация за зараза, тъй като дървениците общуват помежду си чрез освобождаване на химикали, които оставят „сладък аромат или миризма на мухъл“ след себе си.

Пътуващите, които подозират зараза, трябва да направят снимки и незабавно да докладват на хотелския персонал. Ако анулират резервацията, туристическата застраховка може да им бъде полезна, при положение че съдържа подобно покритие.

Но както Citizens Advice - базирана в Обединеното кралство организация за защита на правата на потребителите, отбелязва в раздела си за дървениците: „Ако не сте се оплакали от дървеници навреме, е много трудно да поискате обезщетение след това.“

Когато се приберете у дома, съхранявайте куфара си далеч от жилищните помещения и изперете и изсушете дрехите си на висока температура. Другият вариант е да ги поставите в найлонов плик и да ги хвърлите във фризера за денонощие.