Един от най-натоварените италиански градове - Милано, обмисля да забрани достъпа на автомобили в центъра си. Кметът Джузепе Сала е решен да намали замърсяването от трафика в мегаполиса, в който живеят повече от 1.4 млн. души.

Ако предложението му получи зелена светлина, то ще влезе в сила от следващата 2024 г.

Милано е един от градовете с най-лошо качество на въздуха в Европа. Това се дължи на високото ниво на фини прахови частици, които са вредни за човешкото здраве.

Максималното им ниво, което се смята за безопасно, според Световната здравна организация, е не повече от 5 μg/m3 (микрограма на кубичен метър). Нивата на фините прахови частици в Милано са около четири пъти по-високи – 19.7 μg/m3.

Ето защо властите в града са решени да забранят движението на коли в центъра му. „Това е малка стъпка, но в същото време и историческо решение“, каза Сала по време на събитие на тема устойчивост, проведено през миналата седмица.

Планира се камери да следят за нарушители. Тези, които не спазват разпоредбата, ще бъдат глобени, въпреки че кметът не уточнява с каква сума.

Гражданите с гаражи, ползващите обществени паркинги, такситата и градският транспорт няма да са обект на забраната.

Ако предложението бъде прието, това ще направи едни от най-натоварените райони на града по-удобни за пешеходците.

„Ние трябва да сме първенци и да имаме куража да предложим подобни неща. В момента ставаме свидетели на парад от суперколи в центъра ни, а това не може да продължава“, каза още градоначалникът.

По думите му, след това ще последват и още подобни реформи, които да подобрят качеството на въздуха.   

Предложението на Сала вече е подкрепено от собствениците на магазини в центъра, според които зоната трябва да стане изцяло пешеходна.

Милано не е първият град в Европа, който планира да въведе подобна забрана. По-рано този месец в Стокхолм решиха да забранят изцяло достъпа на бензинови и дизелови автомобили до централните части.

Мерките, които ще влязат в сила от 31 декември, имат за цел да намалят отделяните емисии и замърсяването.

Париж също планира да забрани достъпа на частни автомобили до историческия център на града преди Олимпийските игри, които ще се проведат през 2024 г. Това би премахнало над 100 000 коли дневно от пътищата на френската столица.