В момента може да се каже, че парите "спят", защото в банките има над 70 милиарда лева депозити на домакинства, които не им носят почти нищо и от които печелят само банките, които раздават кредити.

Алтернативата са инвестициите във финансови инструменти, които могат да бъдат подходящи за всеки. Това заяви в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио финансовият консултант Стойне Василев. 

"Абсолютен мит е, че дребните инвеститори не могат да печелят на финансовите пазари. Всеки човек би могъл да инвестира буквално с 10 лева в акции на големите световни компании, които са собственост на най-богатите хора в света", коментира той. 

Откъде трябва да започнем? 

Според Стойне Василев, най-достъпни за обикновените хора са инвестициите във взаимни фондове. Това са професионално управлявани инвестиционни схеми, които могат да включват различни активи - акции, облигации, имоти, злато, суровини и т. н.

"Минималната сума за подобна инвестиция обикновено е около 50 лева. Не знам защо у нас имотите и златото са по-популярна инвестиция, в сравнение с взаимните фондове, в които инвестират милиони хора от САЩ и Западна Европа.

Това е и една от най-леснодостъпните инвестиции, тъй като се предлага от почти всяка банка", каза още Василев. По думите му е важно човек да определи и своя рисков профил, за да е наясно коя финансова инвестиция би била най-подходяща за него. 

Другото ключово нещо е стратегията, защото при един дълъг хоризонт на инвестицията, например над 10 години, шансът за загуба е много малък, защото краткотрайните колебания и дори сривове на пазара обикновено се преодоляват с времето. 

"Една стратегия, която е много лесна, е всеки месец да инвестираме точно определена сума в едни и същи инструменти. По този начин се постига осредняване на покупната цена, което намалява значително риска.

Само със спазването на тези прости правила човек би могъл да си докара средна годишна доходност от 7-8% за период от 10 години - много по-висока от банковите лихви по депозитите", обясни Василев. 

Защо не е добра идея да инвестираме само в една компания? 

Според Стойне Василев, търсенето на следващата компания "еднорог" е много трудоемко начинание, което рядко е печелившо, освен за професионалните инвеститори. 

"Вложението само в една компания е като спортен залог на един кон в състазание. Той може да спечели, но може и да загуби. Когато заложиш на много различни компании или на цял индекс, шансът за загуба става много по-малък.

Подбирането на индивидуални компании за инвестиции е една от най-рисковите стратегии", заяви финансовият консултант. 

Той е на мнение, че ако все пак някой много харесва дадена компания и иска да инвестира пари конкретно в нея, той може да го направи, но с не повече от 5% от целия си портфейл. 

Какво се случва при срив на пазара? 

"Сривовете винаги са интересни, защото влизат в новините, но периодите на растеж са много по-дълги. Докато кризите обикновено са кратки - с продължителност от година до година половина. Да, спадовете са по-резки, но периодите на растеж са с по-голяма продължителност", обясни Василев. 

В такива кризисни моменти 90% от хората бързат да продадат своите инвестиции, което, всъщност, е най-неподходящия момент. 

"Загубите са част от играта в света на инвестициите, но е по-добре да загубим малко, отколкото много. Загубата е реализирана, когато продадем активите си. Ако имаме търпение и ги задържим, докато кризата премине, е много вероятно цената им да се повиши отново", заяви финансистът.