Компаниите, известни като "великолепната седморка" на Уолстрийт - Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla, в последните години се превърнаха в суперзвездите на американския капиталов пазар. 

Всяка от тях е създадена през последните 50 години, а пет от тях - през последните 30.

Пазарната стойност на всяка от тези компании е надхвърляла 1 трилион долара, въпреки че Meta и Tesla отстъпиха от рекордните си нива и в момента се оценяват съответно на 800 милиарда и 700 милиарда долара. 

Благодарение на тази динамика, не е чудно, че американският фондов пазар се представя много по-добре от останалите. Европейските борси никога не са създавали компания за 1 трилион долара и през последните три десетилетия не са успели да създадат такава, която да струва дори една десета от това.

Едва ли е изненадващо, че средната годишна възвръщаемост на широкия американски борсов индекс S&P 500 през последното десетилетие е била един и половина пъти по-висока от тази на европейския Stoxx 600.

Но в тази история има само един проблем. Седемте водещи компании в S&P 500 представляват 29% от общата стойност на индекса и влияят силно върху представянето му.

Останалите 98.6% от компаниите не се представят по същия начин, като технологичните чудеса, които чупят рекорд след рекорд и успяха да завладелят света за няколко десетилетия. 

По тази причина индикаторът S&P 493, който изключва "великолепната седморка", може да даде по-балансирана картина на американския капиталов пазар, пише The Economist. 

"Великолепната седморка" срещу "старите кучета" 

С изхвърлянето на технологичните гиганти новият индекс изглежда значително по-стар. Най-голямата компания в него е инвестиционната Berkshire Hathaway, ръководена от неостаряващите Уорън Бъфет и Чарли Мънгър.

Сред водещите имена е и производителят на фармацевтични продукти Eli Lilley, създаден през 19 век от ветеран от гражданската война в Америка. По-надолу в списъка е JPMorgan Chase - банка, която съществува още отпреди основаването на Федералния резерв. 

Това не означава, че тези фирми не правят иновации. Всички те са много успешни, дори и никоя от тях да не е преминала прага от 1 трлн. долара пазарна капитализация. 

В резултат на тази зрялост, S&P 493 е по-малко податлив на постоянно променящите се настроения на пазара. Това е нож с две остриета.

Положителната страна е, че предлага защита по време на сривове, като този през 2022 г. По-утвърдените бизнес модели на компаниите от S&P 493 започнаха годината с по-малко сътресения от тези на "великолепната седморка", което ги направи по-малко уязвими.

Междувременно, по-малка част от оценката им идва от обещанията за печалби в далечно бъдеще, чиято настояща стойност падна драстично заради скока на лихвените проценти.

Нетният ефект от всичко това е, че докато големите седем заедно загубиха 41% от стойността си, S&P 493 се понижи само с 12%.

Тази година обаче нещата се обръщат. На пръв поглед, старите компании би трябвало да са се справили добре, тъй като американската икономика остава забележително жизнена.

Но всъщност, ентусиазмът по отношение на потенциала на изкуствения интелект доведе до звездно възстановяване на "великолепната седморка".

През първите десет месеца на годината цените на акциите на седемте технологични компании се повишиха с 52%, като почти изтриха загубите от 2022 г. За разлика от тях, стойността на S&P 493 падна с 2%.

Сигнал за какво е това раздвоение? 

Едно от заключенията е, че американските технологични гиганти са надценени и, рано или късно, ще се сблъскат с крах. Другото е, че точно както цените на акциите са се разминавали, така ще се различават продажбите и печалбите на компаниите, което означава, че "великолепната седморка" наистина е на път да остави динозаврите в прахта. 

Инвеститорите изглежда избират между тези хипотези до голяма степен според собствения си темперамент, тъй като традиционните мерки за оценка, като съотношението цена/печалба, което за великолепната седморка е приблизително двойно по-голямо от това за S&P 493, подкрепят и двата лагера.

Третото заключение, което става все по-поплярно, е, че доминацията на седем компании в S&P 500, които са толкова различни от останалите, означава, че той вече не е добър показател. 

Това обаче не е напълно вярно. Много хора инвестират във фондове, проследяващи широкия американски индекс, за да могат да "уловят" печалбите на победителите, без да се интересуват от неговия състав. 

Но ако искате да знаете как изглежда в действителност американският фондов пазар, по-скоро трябва да избягвате водещия индекс и да се вгледате по-внимателно в S&P 493, пише още изданието.