Финландският стартъп Varjo представи най-новия си комплект за смесена реалност XR-4, който се надява да продава на големи компании.

Комплектът, чиято цена започва от 3 990 долара, е сходен с тези на Meta, Microsoft и Apple.

Новото предложение на пазара идва на фона на конкуренцията между големите технологични компании в сферата на виртуалната и добавената реалност, за която експертите смятат, че ще има ефекта на създаването на интернет или мобилните телефони.

За разлика от предложенията за потребители от страна на компании, като Meta, комплектът на Varjo е насочен към корпоративните клиенти.

Например, пилот, който работи за голяма компания в отбранителната индустрия, би могъл да го използва за обучение, като симулация на виртуална реалност. Геодезист пък би могъл да го използва във връзка с проектирането на ландшавта на голям строителен обект.

Комплектът XR-4 разполага с два 4K дисплея и 50% по-широко зрително поле, в сравнение с устройствата от предишното поколение. Той също така се предлага с по-ярки дисплеи и по-голяма цветова палитра от предишните устройства.

XR-4 е оборудван с две 20-мегапикселови камери отпред, които позволяват на потребителя да вижда света около себе си чрез действителни лещи, вградени в комплекта, вместо да бъде потопен изцяло във виртуален свят.

Системата е сходна с тази, която Meta предлага в своите комплекти и която Apple планира да включи във Vision Pro. Идеята е, че потребителите могат да наслагват дигитални обекти в тази среда върху физическия свят.

XR-4 също така се предлага със сензори за околна светлина и подобрена LiDAR функционалност – метод за определяне на разстояние и повърхностни площи посредством 3D лазерно сканиране.

Това е важно, за да се гарантира, че потребителите могат да изпитат едновременно и виртуалната, и добавената среда, когато носят комплекта.

XR-4 също така е оборудван с вградено 3D пространствено аудио, шумопотискащи микрофони и интегрирани високоговорители.

По-рано през годината щатските технологични гиганти Apple и Meta представиха комплекти за смесена реалност. От Meta пуснаха Quest 3 през юни, докато Vision Pro на Apple, който е с цена от 3 500 долара, се очаква да излезе на пазара през следващата година.

Varjo е набрала над 160 млн. долара финансиране от инвеститори, сред които са доставчикът на Apple - Foxconn, компанията за дялово инвестиране EQT, автомобилният гигант Volvo и компанията за рисков капитал Atomico.

Финландският стартъп не обяви пазарната си оценка при последното набиране на средства, когато получи 40 млн. долара от инвеститори.