Полина Стойкова, BULGARIAN PROPERTIES

Полина Стойкова е изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES. С 20 години опит от гърба си, тя е един от най-уважаваните експерти в областта на недвижимите имоти у нас. Притежава магистърски степени по "Стратегическо управление" и по "Икономика и право" от Стопански факултет на СУ ”Св. Климент Охридски”. От 2012 г. е професионален член на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) със специализация в имотните изследвания. Преминала е редица курсове на обучение към The University of Tennessee, USA в областта на международния бизнес и мениджмънт и междукултурното лидерство. Автор е на първите научни публикации за имотния пазар в България и е създател на пазарните индекси PSPI. 

Каква беше 2023 г. за имотния пазар у нас?

Изминаващата година, като цяло, беше по-спокойна за имотния пазар. Тя успя да донесе баланс след бурните процеси, които протекоха в годините след пандемията.

Достигна се ново равновесие на пазара при по-високи цени. Търсенето продължи да бъде по-голямо от предлагането вследствие на растящите доходи и все още ниските лихвени проценти по кредитите.

Именно достъпното и изгодно кредитиране беше водещият фактор, който допринесе за запазване на активността на пазара и връщане на купувачите на собствен дом. То беше отличителната характеристика на българския жилищен пазар - на фона на растящите лихви в другите страни.

Към момента банковото кредитиране остава с ниски лихвени проценти и тенденцията е да има съвсем плавен ръст, който няма да попречи на развитието на пазара през следващата година.

Кои са най-емблематичните проекти на компанията ви за последните 12 месеца?

За втора поредна година абсолютен лидер по продажби е комплекс Central Park в кв. Банишора, който обещава да се превърне в новата емблема на столицата.

Мащабът на комплекса, бързият му напредък и атрактивните цени привлякоха купувачите и ни дадоха възможност да реализираме над 200 продажби на жилища през тази година, което е уникален резултат за софийски комплекс.

Така към края на тази година половината от наличните жилища в първите 5 сгради на комплекса вече са разпродадени, още преди старта на строителството на две от тях.

Други две от нашите сгради – Kenar Residence и AMur Homes – също се превърнаха в знак за успех при реализацията на ново строителство в София. Малко под година и половина след старта на строителството им напредъкът им е видим, а наличните жилища са под 10 във всяка от тях. Т.е. можем да се похвалим с почти напълно разпродадени сгради още на етап груб строеж.

Сред другите проекти, които представляваме ексклузивно на пазара, се отличават няколко сгради в кв. Малинова долина, Кръстова вада, Овча купел и други квартали на София.

Във ваканционния сегмент успяхме да разпродадем почти изцяло компекси, като Euphoria Клуб Хотел и Ризорт и комплекс Borovets Hills в Боровец, както и къщи в комплекс Лайтхаус Голф & СПА ризорт.

Вижте всички оферти на сайта на BULGARIAN PROPERTIES.

Ще се запази ли повишеният интерес от страна на българите към ваканционните имоти и през следващата година?

Смятам, че интересът на българите тепърва започва да се засилва. Макар да имахме няколко силни години с български купувачи във ваканционния сегмент, те бяха новаторите, хората, които са склонни да опитват нови неща и да експериментират.

Масовият пазар тепърва започва. Все повече хора се замислят и ще се замислят в бъдеще за имот във ваканционен курорт.

Този сегмент е динамичен, по-често се купуват и се продават имоти с цел по-добра инвестиция или по-голямо разнообразие и качество на живот, така че определено очакваме интересни години и оставаме с пълно покритие в голямите морски и ски курорти, за да посрещнем търсенето и предлагането на ваканционни имоти.

Изкуственият интелект вече променя много индустрии. Да очакваме ли това да се случи и в имотния сектор?

Разбира се, то вече се случва. Вижда се колко много от наличните инструменти и платформи, базирани на изкуствен интелект, помагат в работата и най-вече в презентацията на имотите и тяхната реклама.

Прави се много повече и по-качесвено видео съдържание, преводи на различни езици и т.н. Тепърва предстои да навлизат по-широко приложения, свързани с обслужването на клиенти, автоматизация на процеси, документация, данни и анализи на пазара.

Мисля, че всичко това ще изведе имотния пазар на качествено ново ниво и най-после може би ще даде нужните инструменти на специалистите на пазара, за да могат да вършат качествено обема от услуги, които следва да предлагат на клиентите с цел да защитят ролята, мястото и ползата от работата с агенции.

Много фактори оказват влияние върху цената на имотите – инфлация, лихви по кредити и депозити, дори международната обстановка. Можем ли да прогнозираме кои от тях ще влияят най-съществено върху сектора през следващата година?

Факторите, които влияят върху жилищния пазар, продължиха да имат благоприятно въздействие през 2023 г. Положителен икономически растеж, ниска безработица, ръст на доходите, ниски лихвени проценти по ипотечните кредити – всичко това предостави отлични условия за инвестиции в недвижими имоти.

Забавянето на инфлацията отслабва и ефекта й върху пазара, но той все още е съществен, тъй като очакванията са за висока инфлация и през следващите няколко години.

Наред с това, предстоящото ни приемане в еврозоната и смяната на националната валута стимулира интереса към вложения в имоти. Съчетанието от всички тези фактори ще движи пазара през следващата година.

Какви са прогнозите на BULGARIAN PROPERTIES за имотния пазар у нас през 2024 г. в цифри?

През 2024 г. ръстовете на цените на имотите допълнително ще се забавят до около 5%, което ще бъде съизмеримо с прогнозираната инфлация.

Очакваме предлагането да се подобри и някои офертни цени да се коригират, за да влязат в пазара и да могат да се случват сделки. Т.е. продавачите ще стават още по-гъвкави и готови за преговори, а това ще даде възможност за сключване на сделки и запазване на обема им.

Като цяло, смятам, че 2024 г. ще бъде поредната динамична и успешна година за жилищния пазар в България.