След като се възползваха от разпродажбите на облигации през лятото, които оскъпиха щатския долар до 10-месечни върхове, хеджфондовете обмислят какво предстои за зелените пари.

Доларът поевтинява с 3.5% през ноември спрямо кошница от други основни валути и е на път да запише най-слабото си месечно представяне от година - на фона на засилващите се очаквания за понижения на лихвите през 2024 г., с което пада и доходността по щатските държавни ценни книжа от достигнатите многогодишни върхове.

Пет хеджфонда споделят пред Reuters техните очаквания за съдбата на долара. Това не са препоръки или открити позиции за търговия, които някои хеджофондове не могат да разкриват по регулаторни причини.

AQR CAPITAL MANAGEMENT (САЩ)

  • 95 млрд. долара активи под управление
  • Дълъг долар/къс швейцарски франк

Управляващият директор на фонда Джонатан Фейдър смята, че краят на повишенията на лихвите в САЩ не означава непременно слабост при долара.

През последните 40 години американската валута има склонност да запазва позиции или леко да поскъпва в месеците след последното повишение на лихвите, казва Фейдър, който е "конструктивно" настроен спрямо нея.

"По-конкретно, тенденциите по отношение на икономическия растеж в САЩ изглеждат видимо по-силни, в сравнение с други водещи икономики по света," казва той.

Фейдър смята, че най-добрият начин за извличане на полза от силния долар е да се купува той спрямо валути, изложени на негативни ценови тенденции, по-слаби икономически фундаменти и парична политика на по-ниски лихви, като швейцарския франк.

Последният поскъпва с около 5% спрямо долара от началото на годината.

FLORIN COURT CAPITAL (САЩ)

  • 1.8 долара активи под управление
  • Дълги позиции при валути от развиващите се пазари от Латинска Америка/къс долар

Дъг Грийнинг, главен инвестиционен и изпълнителен директор на Florin Court, смята, че доларът бавно ще поевтинява с разпространението на геополитическото напрежение в различни части от света.

Той очаква ръстът на щатската икономика да се забави рязко, което, заедно с падащата инфлация, вероятно ще навреди на долара спрямо валутите на някои развиващи се пазари.

"Ограничението на широкото парично предлагане в САЩ на годишна база е огромно. То е дори още по-голямо, ако се вземе предвид паричното предлагане, коригирано с инфацията," казва Грийнинг, допълвайки, че това би направило поддържането на растежа "много трудно".

Грийнинг също така отбелязва, че тъй като много развиващи се пазари са вдигнали лихвите по-рано и по-агресивно от развитите икономики, доходността по държавните облигации на страни, като Бразилия, Колумбия, Унгария и Полша, изглеждат привлекателно.

NWI MANAGEMENT LP (САЩ)

  • 2.2 млрд. долара активи под управление
  • Къс китайски юан спрямо кошница от конкуренти на китайската валута на китайската Система за валутна търговия (CFETS)

Хеджфодът структурира валутните си позиции, така че да ограничава колебанията в стойността на долара, тъй като устойчивостта на щатската икономика затрудни определянето на връх на зелените пари, казва Тара Харихаран, управляващ директор на глобалните макроизследвания в NWI.

Една от позициите, които тя препоръчва, включва и Китай. Харихаран смята, че рисковете от обезценяване на юана се увеличават, тъй като отливът на капитали от Китай се засилва, международни компании репатрират повече печалби, а темпът на растеж на икономиката продължава да се забавя.

"Юанът може да получи сезонна подкрепа до края на януари заради търсенето около Китайската Нова година, но след това може да поевтинее," казва тя. От NWI също така не изключват принудително поевтиняване на юана с цел подобряване на експортната конкурентоспособност на Китай.

GARDE ASSET (Бразилия)

  • 300 млн. долара активи под управление
  • Дълга позиция при мексиканското песо

Главният изпълнителен директор на Garde Карлос Калабрези предпочита мексиканската валута, защото лихвените проценти са на рекордно високи нива от 11.25% от март, а счетоводният баланс на страната е в добра форма.

Той също така смята, че Мексико ще получи огромни чуждестранни инвестиции от т. нар. "ниършоринг" с преместването на производствен капацитет по-близо до щатския пазар от места, като Азия, например.

Тези тенденции вероятно ще доведат до поскъпване на мексиканското песо, което бележи ръст от близо 13% спрямо долара през тази година.

CIBC ASSET MANAGEMENT (Канада)

  • 145 млрд. долара активи под управление
  • Дълга позиция при бразилския реал

Майкъл Сейгър, ръководител Валутна търговия в CIBC Asset Management, смята, че бразилският реал вероятно ще поскъпне в краткосрочен план, предвид двуцифрената основна лихва в страната, която в момента е 12.25% и привлича чужди капитали.

Бразилският реал се търгува на ниво от 4.8908 спрямо долара и поскъпва с близо 8% спрямо щатската валута от началото на годината. Инфлацията на ниво от около 5% също е под контрол - Централната банка на Бразилия беше една от първите, които започнаха да вдигат лихвите, казва Сейгър.

Освен това, най-голямата икономика в Латинска Америка има силен износ и ниски нива на задлъжнялост, в сравнение с други големи икономики. "Ако съберете всички тези неща заедно, това е начинът, по който би трябвало да изглеждат една държава и валута със силните фундаменти," казва той.