На 19 септември 2023 г. Resilient Africa стана първия кораб, който отплава от пристанището Черноморск в Одеса, използвайки новия коридор за спешни превози на Украйна, създаден след пропадането на сделката за зърно с посредничеството на ООН.

Тогава Русия предупреди, че може да открие огън по корабите, използващи коридора, а украинските служби бяха поставени в пълна готовност. 

Плаването на Resilient Africa премина без инциденти, а плавателният съд успя да премине 150 км покрай украинската брегова ивица, преди да навлезе първо в румънски, след това в български териториални води и да продължи през Босфора до крайната си дестинация в израелското пристанище Хайфа.

Обявяването на корабен коридор, въпреки руските бомбардировки, беше рисковано, но за Украйна беше и стратегическа необходимост, пише The Economist.

Преди войната 60% от търговията на страната минаваше през нейните дълбоководни пристанища, свързвайки местния пазар с Африка и Близкия изток.

Как Украйна си върна достъпа до Черно море? 

Решението на Русия да наложи отново блокада беше акт на икономическа война, в отговор на който Украйна започна да разработва свой собствен алтернативен маршрут.

Тя избра най-плитките води, защитени от руски подводници и достатъчно близо до брега, за да бъдат "прикрити" от бреговата артилерия. "Ние вярвахме, че ще проработи, но трябваше да убедим другите“, казва Юрий Васков, заместник-министър на инфраструктурата на Украйна. 

Първите кораби плаваха на загуба заради високите разходи за застраховане, но впоследствие цените паднаха с три четвърти и пазарите за корабните превозвачи се завърнаха. Близо 500 кораба са последвали Resilient Africa във и от Одеса от септември насам.

С 6.3 милиона тона стоки, изнесени през декември, трите пристанища на региона – Одеса, Черноморск и Южния порт – сега почти се връщат към предвоенните си обеми.

Граничните служби проверяват не само стоките на борда на корабите, но и за руски диверсантски групи, които продължават да бъдат заплаха. Друга промяна по време на войната доведе до това, че целият трафик в региона е подчинен на едно морско командване. 

"Ние свързваме търговците със службите за спешна помощ, екологичните служби, прогнозите за времето, ракетните атаки и предупрежденията за въздушни нападения. Това е уникален пъзър“, казва Юрий Литвин, ръководител на Украинската морска пристанищна администрация. 

На сушата работата е почти същата, каквато е била и преди - деликатна, взискателна, опасна. Докерите свалят инструментите си само по време на тревога за въздушна атака, която може да продължи по няколко часа.

Набезите добавят около 30% към времето за товарене, казва Денис Павилянити-Карпов, ръководител на пристанищната администрация на Одеса. 

Но постоянната заплаха от ракети и безпилотни летателни апарати означава, че никой не е в настроение да омаловажава опасностите. Крим е само на 160 километра и ракетите понякога падат, дори преди да започнат предупрежденията на сирените.

Възстановяване на търговските маршрути

Украйна трябваше да работи усилено, за да създаде свой собствен коридор, преобръщайки господството на Русия в Черно море без нито един работещ военен кораб. Според Дмитро Плетенчук, говорител на флота, малко вероятният успех е постигнат на три етапа.

Първият пробив идва в първите седмици на пълномащабната война, когато Украйна предотвратява руския десант в Одеса.

Два месеца по-късно украинският флот успява да наложи буфер от 100 морски мили в северозападната част на Черно море, след като унищожава руския флагман "Москва" и си възвръща контрола над стратегическия Змийски остров.

Третата фаза, завършена през 2023 г., позволи на Украйна да изтласка руските военни кораби изцяло от северозападните, централните и дори югозападните части на Черно море.  

Общо Украйна е унищожила най-малко 22 от 80-те действащи бойни кораба на Черноморския флот на Русия и е повредила още 13. Тези цифри биха били още по-големи, ако Русия не беше спасила няколко потънали кораба.

Сега дори източното крайбрежие на Крим не се смята за безопасно и най-способните кораби на Русия се крият в Новоросийск, на 600 километра разстояние. „Въпрос на време е да унищожим изцяло Черноморския флот“, казва Плетенчук.

Най-важното е, че Украйна има друг инструмент за възпиране - Русия няма да атакува умишлено чуждестранен търговски кораб.

Една атака не само би предизвикала международно недоволство, но заплахата от ескалация означава увеличаване на застрахователните премии през Черно море, включително за корабоплаването, насочено към Русия. 

Връщането на дълбоководните пристанища на Одеса идва като навременен тласък за разрушената икономика на Украйна.

Олексий Соболев, заместник-министър на икономиката на страната, казва, че деблокирането на морските маршрути се очаква да добави поне 3.3 милиарда долара към износа през 2024 г., гарантирайки стабилността на обменния курс и прогнозираните 1.23 процентни пункта икономически ръст. 

Самите търговци засега са твърде предпазливи да обявят победа. Юрий Васков признава, че новият коридор все още няма достатъчно противовъздушна отбрана, международно наблюдение и международен военен ескорт, за да бъде напълно защитен.

Но функционирането му в най-лошите времена беше доказано - корабоплаването може да продължи дори по време на бомбардировка от Русия.