Светът е изправен пред дългова криза, която ще продължи в следващите 10 години и няма да приключи добре, предупреждава икономистът Артър Лафър, на фона на глобалния дълг, който достигна рекордните 307.4 трлн. долара миналия септември.

И държавите с високи доходи, и развиващите се пазари отчитат значително увеличение на задълженията си, които са нараснали със 100 трлн. долара, в сравнение с преди десетилетие, дължащо се отчасти и на средата на високи лихви.

“Прогнозирам, че следващите 10 години ще бъдат Десетилетието на дълга. Положението в световен мащаб става толкова сериозно, че трябва да се вземат мерки. Това няма да свърши добре,” казва пред CNBC Лафър, който е президент на инвестиционната компания Laffer Tengler Investments.

Дългът е нараснал до 336% като дял от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП). За сравнение, средното съотношение дълг/БВП е било 110% през 2012 г. в развитите държави и 35% за развиващите се икономики.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. съотношението е било 334%, според последните налични данни от Института по международни финанси.

Смята се, че за да обслужват дълга си, около 100 държави ще трябва да ограничат разходите си за съществено важна социална инфраструктура, в това число здравеопазване, образование и социална защита.

Страните, които успеят да подобрят фискалното си състояние, биха могли да се възползват от привличането на работна ръка, капитали и инвестиции от чужбина, а онези, които не го направят, биха могли да изгубят ценни служители, приходи и други неща, казва Лафър.

“Очаквам, че някои от по-големите държави, които не разрешат проблемите с дълга си, ще умрат от бавна фискална смърт,” казва икономистът, допълвайки, че някои развиващи се икономики “е съвсем вероятно да фалират.”

Развитите пазари, като САЩ, Великобритания, Япония и Франция, са в основата на натрупването на 80% от дълга през първото полугодие на миналата година. При развиващите се пазари Китай, Индия и Бразилия отчитат най-ясно изразено увеличение на дълга си.

Икономистът предупреждава, че изплащането на дълга ще става все по-голям проблем, тъй като населението на развитите държави продължава да застарява, а работната ръка става все по-оскъдна.

“Има два основни начина за справяне с този въпрос – повишение на данъците или икономически растеж, който изпреварва ръста на дълга,” казва Лафър.

Неговата прогноза идва след решението на Федералния резерв на САЩ да остави лихвите без промяна през януари и да охлади очакванията за понижение на лихвените нива през март.