Електромобилите най-накрая носят печалба на Stellantis, заяви главният изпълнителен директор Карлос Таварес. За разлика от някои нейни конкуренти, компанията няма да ограничава производството им.

Изявлението е важен момент за индустрията на електромобилите и за традиционните автопроизводители, които изпитват затруднения да излязат на печалба от тях, дори и на фона на нарасналото търсене.

“Стратегията на Stellatis е много различна от тази на други конкуренти от Детройт. Ние работим на пълни обороти по електрификацията,” заяви Таварес, след като компанията обяви рекордна печалба в трета поредна година след създалото я сливане между Fiat Chrysler и PSA Group през 2021 г.

Производителят на електромобили Tesla е най-печелившата автомобилна компания в САЩ, но до 2019 г. тя работеше на загуба. Тогава Tesla произвеждаше толкова малко електромобили, колкото традиционните автомобилни компании, като Stellantis, Ford и GM, произвеждат сега по пътя си към чисто електрифицирана гама.

Ford - единствената компания, която обявява отделно резултати за продажбата на своите електромобили, отчете 4.7 млрд. долара загуба от тях през миналата година, или над 40 000 долара на автомобил.

General Motors не публикува отделно резултати за електромобилите си, като единствено обяви, че очаква да излезе на печалба от тях през второто полугодие на 2024 г. И двете компании ограничиха производствените си планове за електромобили в последните месеци.

Stellantis, която произвежда автомобили в щатските си заводи под марките Jeep, Ram, Chrysler и Dodge, продава електромобили в Европа, но ще представи първите си електрически модели в САЩ през тази година.

“Работим много усилено по въпроса да доближим маржа на печалба от електромобилите до този на колите с двигатели с вътрешно горене,” заяви Таварес. “Още не сме го постигнали, но се приближаваме".

Компанията работи по плана си да представи първия чисто електрически автомобил в САЩ през тази година, въпреки че вече продава plug-in хибриди и други нискоемисионни автомобили отвъд Океана.

Автопроизводителят отчете 10% спад на коригираната печалба за второто полугодие до 10.2 млрд. евро, но въпреки това обяви 1% увеличение на годишната печалба.

Stellantis също така съобщи, че ще стартира план за обратното изкупуване на акции за 3 млрд. евро.