Google ще открие централата си в Ню Йорк, разположена в преустроена железопътна гара от 30-те години на миналия век близо до Hudson Square, днес. От технологичния гигант посочват, че проектът е проектиран с мисъл за природата.

12-етажната сграда на терминала St. John's, разположена на кръстовището на Hudson River Park, West Village, SoHo и Tribeca, е „работно място“ за служителите на компанията, но също така и нов дом за местната флора и фауна.

С 1.5 акра растителност на нивото на улицата и градини, съставени на 95% от местни растения за щата Ню Йорк, местообитанието вече е привлякло повече от 40 вида птици, съобщава президентът на Google за Америка и глобалния бизнес Шон Дауни.

„Това е преплетена екосистема - от насекомите до птиците“, казва основателят на CookFox Architects Рик Кук - една от дизайнерските фирми, стояща зад проекта.

Някога в края на железопътната линия, която днес формира High Line на Ню Йорк, терминалът St. John служи като товарно съоръжение и офис пространство.

При ремонта са запазени оригиналните железопътни легла, превърнати в саксии, които висят над главния вход на сградата. Има и дърво, рекултивирано от крайбрежната алея на Кони Айлънд след урагана Санди.

От Google посочват, че решението да се реновира стара сграда, вместо да се построи нова централа от нулата, е спестило 78 400 метрични тона емисии въглероден диоксид (еквивалентно на премахването на около 17 000 коли от пътя за една година).

Технологичният гигант също така твърди, че е предотвратил 77% от строителните отпадъци.

Комплексът е един от няколкото офиса на Google, построени в реновирани сгради, включително преустроена мелница за брашно в Дъблин, бивш хангар за самолети в Лос Анджелис и Pier 57 - някога корабен терминал в Ню Йорк, който днес е част от Hudson Square Google complex.

Технологичната компания наскоро превърна и близкия Chelsea Market, купен за 2.4 милиарда долара през 2018 г., в търговски и офис комплекс.

Google купи терминала St. John през 2022 г. за 2.1 милиарда долара. Сградата, която сега е най-голямата на компанията извън Калифорния, служи като централа на Глобалната бизнес организация на Google, която включва търговските и партньорските екипи на фирмата.

Проектът за обновяване е създаден през 2018 г. преди пандемията от COVID-19, но окончателният му дизайн по-късно е адаптиран, за да предложи по-гъвкави работни условия.

Google, подобно на много големи корпорации в Америка, се опитва да примами служителите си обратно в офиса, а новият кампус - чийто интериор е проектиран от международното архитектурно студио Gensler, е обявен от технологичния гигант за пространство на свързване и иновации.

„Ако възнамерявате да пътувате до работното място, това трябва да е, защото можете да работите с хора, които имат страст и идеи. До които можете да седнете и да измислите нещо, което не бихте могли да направите сами - това е визията за пространството“, казва Дауни, цитиран от CNN.

Сградата може да побере около 3000 души и е организирана в 60 „квартала“ за екипи от около 20 до 50 души. Няма персонални бюра, но вместо това служителите могат да използват гъвкави места за сядане или споделени пространства, включително салони, кафенета, тераси и микрокухни.

„Създадохме общи пространства, в които хората да се срещат, да работят, да си сътрудничат“, казва Дженифър Кели, вицепрезидент по опита на работното място на компанията. „Някои пространства са като библиотека, други като кафене, така че хората имат опции да използват това, в което се чувстват най-комфортно.“

В момента Google има повече от 14 000 служители в Ню Йорк спрямо 7000, когато компанията обяви проекта за терминала St. John през 2018 г., въпреки мащабните съкращения в няколко подразделения по-рано през тази година.

Компанията майка на Google - Alphabet, също съкрати около 12 000 работни места –около 6% от работната си сила – в началото на 2023 г.