Искате ли да се насладите на местните деликатеси, докато сте на почивка в чужбина?

Преди да се впуснете в дегустации, обърнете внимание на полезните съвети за избягване на хранително отравяне, упоменати в специален наръчник по темата на Lonely Planet.

В глава, озаглавена „Хигиена на храните 101“, са изложени „трикове за лесно пътуване“, които държат хранителните неразположения далеч от вас. Вижте някои от основните съвети, подбрани от Daily Mail.

Лед

„Освен ако не сте 100 процента сигурни относно източника на водата, използвана за направата на леда, избягвайте го“, се казва в книгата. „Ако държите на леда, придържайте се към луксозни ресторанти и международни вериги за бързо хранене.“

Сладолед, яйца и млечни продукти

„Сладоледът и другите млечни продукти могат да бъдат опасни“, се предупреждава в книгата, „така че пропуснете сладоледа, освен ако не сте сигурни, че не е размразен и замразен.

Избягвайте непастьоризирано мляко и рохките яйца, за да избегнете салмонела, E.coli, листерия и кампилобактер.

Риба и морски дарове

„Колко далеч сте от морето? Всичко над 160 км в тропическа страна ви праща в територията на хранително отравяне“, предупреждават от Lonely Planet.

Ако все пак държите да хапнете риба и имате възможност да я видите в суров вид, следете за лигавост, матов цвят, силна миризма и мътни, хлътнали очи.

Месо

Запалени сте по червеното месо? „Обикновено то е безопасно за консумация“, се казва в наръчника, но съставителите му предупреждават да внимавате със суровото месо.

Междувременно, пилето е „по-рисковано“, така че „винаги го разрязвайте, преди да отхапете, за да сте сигурни, че е добре сготвено“.

Плодове и зеленчуци

Избягвайте салати и предварително нарязани плодове, освен ако не сте сигурни, че са измити добре и с чиста вода. Най-добре е да си ги приготвите сами. Фрешовете също са рискован ход.

Ориз

Дори и да ви се струва странно да се обсъжда точно оризът във връзка с хранително натравяне, от Lonely Planet посочват, че предупреждението е съвсем сериозно.

„Претопляният ориз може да бъде опасен, тъй като някои от бактериите, които съдържа, създават токсини, които не се унищожават при нагряване.“