Общият индекс на цените на производител се понижава с 1.6% през март 2024 г. спрямо предходния месец. На годишна база цените на едро спадат с 8.7%, показват данните на Националния статистически институт. 

Спрямо предходния месец (февруари 2024 г.) намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 8.2%). Покачване се наблюдава в добивната (с 6.3%) и в преработващата промишленост (с 0.1%).

По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти (с 8.6%) и производството на основни метали (с 3.1%). Понижение на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия (с 1.5%), на дървен материал и изделия от него, без мебели, както и при производството на химични продукти (с по 0.9%). 

Спрямо съответния месец на миналата година спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 31.2%) и в преработващата промишленост (с 0.4%), докато в добивната промишленост е отчетено увеличение с 3.4%.

Понижение на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на химични продукти (с 8.1%), производството на хартия, картон и изделия от тях (със 7.9%) и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели (със 7.7%). Съществено нарастване на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти (с 13.7%), производството на изделия от каучук и пластмаси (с 10.4%) и ремонта и инсталирането на машини и оборудване (с 9.5%).

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 3.3% през март спрямо февруари 2024 година, а на годишна база цените на едро на вътрешния пазар намаляват с 12.7 на сто. 

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 1.3% през март 2024 г. спрямо предходния месец, а спрямо март 2023 г. се понижава с 1.6%.