Японският производител на електроника и видео игри Nintendo обяви, че планира да направи изявление за наследника на своята основна конзола Switch през настоящата финансова година, след като прогнозира рязък спад в печалбата на фона на очакваните по-малко продажби на остарялата си конзола.

Информация за новата Switch ще бъде представена през финансовата година, която приключва през март 2025 г., според пост на компанията в платформата X, в който се цитира президентът на Nintendo Шунтаро Фурукава. От компанията допълват, че през юни, по време на предстоящото събитие Nintendo Direct, няма да бъдат предоставени подробности за новата конзола.

По-рано през годината Nintendo завиши прогнозата за продажбата на своята конзола Switch до 15.5 милиона броя за финансовата година, приключила през март. Компанията се представи по-добре от очакваното, продавайки 15.7 милиона броя конзоли Switch през финансовата година.

От Nintendo очакват да продадат 13.5 милиона конзоли Switch през финансовата година, приключваща през март 2025 г.

Инвеститорите очакват индикации за повече информация от страна на Nintendo относно наследника на Switch, която вече е на повече от седем години.

Анализатори заявиха по-рано през годината пред CNBC, че очакват Switch 2 да бъде пусната през 2024 г., макар че от Nintendo не предоставят много информация относно новата конзола.

Финансови резултати

Японският игрален гигант успя да удължи живота на настоящата конзола Switch благодарение на пускането на “ Супер Марио Bros.: Филмът” и играта Zelda през миналата година, което повиши интереса към конзолата и свързаните с нея игри.

За финансовата година, приключила през март 2024 г., от Nintendo обявиха 1.7 трлн. йени продажби (11 млрд. долара), което представлява увеличение от 4.4% на годишна база. Нетната печалба беше в размер на 490.6 млрд. йени (3.18 млрд. долара), нараствайки с 13.4% на годишна база.