Технологичният гигант Apple се извини и призна, че е „пропуснал целта“ с последната си реклама на iPad Pro.

Публикувана в социалните медии във вторник от главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук, тя беше посрещната с негативна реакция от интернет потребители, смятащи, че възхвалява унищожаването на човешката креативност и изкуство от технологията.

В изявление за AdAge вицепрезидентът на Apple по маркетингови комуникации Тор Майрен се извини.

„Креативността е в нашата ДНК в Apple и за нас е изключително важно да проектираме продукти, които дават възможност на творците по целия свят. Нашата цел е винаги да празнуваме безбройните начини, по които потребителите изразяват себе си и да вдъхнат живот на идеите си чрез iPad. Пропуснахме целта с това видео и съжаляваме.“

От Apple потвърдиха изявлението, предоставено на AdAge, но отказаха допълнителен коментар.

Рекламата показва символи на човешката креативност, като музикални инструменти, кутии с боя, аркадна видеоигра от 80-те години и бюст на човешка глава, смачкана от гигантска хидравлична преса. Докато металните плочи на хидравличната преса се повдигат, се разкрива новият iPad Pro на Apple.

„Запознайте се с новия iPad Pro: най-тънкият продукт, който някога сме създавали, най-модерният дисплей, който някога сме произвеждали, с невероятната мощност на чипа M4. Само си представете всички неща, за чието създаване ще бъде използван“, написа Кук в публикация в X, придружаваща видеоклипа.

Интернет реакцията към рекламата беше мигновена: „Символиката на безразборното смачкване на красиви творчески инструменти е интересен избор“, пише потребител на социалните медии. „Тази реклама ефективно ме убеди, че имам нужда от по-малко технологии в живота си“, посочва друг.

Други потребители определиха рекламата като проява на лош вкус - на фона на нарастващите страхове, че изкуственият интелект може да замени работещите – дори тези в творческите сфери. Актьорът Хю Грант написа в социалните медии, че рекламата на Apple представлява „унищожаването на човешкия опит“.

Компанията вече не планира да пуска рекламата по телевизията, според AdAge.

Mea culpa (признаване на вина, от латински) е рядкост за Apple, въпреки че рекламата не беше изтрита от акаунта на Кук.