В края на месеца Porsche ще представи една от най-големите промени в своя емблематичен модел 911 - хибриден автомобил с бензинов двигател, подпомогнат най-малко от един електромотор.

Този ход е сериозна стъпка в еволюцията на една от най-разпознаваемите спортни коли в света и подпомага възприемането на електромоторите в повечето автомобили. Предвид по-голямата си икономичност без да се жертва мощността, хибридите се превърнаха в често използвани модели за много видове автомобили. Самата Porsche вече продава plug-in хибриди като Cayenne e-Hybrid и Panamera e-Hybrid, но хибридният модел 911 е нещо друго.

Малко са колите, които се са определяни от бензинов двигател като на 911, както и автопроизводителите, които са определяни от един модел, както Porsche от 911. В днешно време Porsche продава доста повече SUV модели от спортни автомобили, но 911 си остава основният модел на автопроизводителя. Дори SUV моделите Porsche Macan и Cayenne, с техните заоблени форми и наклонени предни капаци имат препратки в дизайна си към 911.

Porsche продава и изцяло електрическо автомобили - Taycan и новият модел Macan Electric. Ръководители на компанията обаче са казвали, че 911 ще е последният модел на Porsche, който ще стане изцяло електрически, тъй като начинът, по който се проектира е уникален и типичен и е отъждествяван с марката.

Новият модел 

Хибридният модел 911 вече е изминал над 4.8 млн, км. тестове на трасета и пътища в различни климатични условия, според Porsche, но повече подробности ще бъдат съобщение края на месеца. На този етап от Porsche не казват дали колата ще е plug-in хибрид. От Porsche предпочитат plug-in хибридите, защото по-мощните им батерии подобряват представянето.

Това, което се знае е, че хибридният 911 е по-бърз от настоящия бензинов 911. Тестов пилот на Porsche успява да направи обиколка на Северната отсечка на пистата Нюрбургринг за 7 минути и 17секунди, което е с 8.7 секунди по-бързо от настоящото поколение 911. Пистата Нюрбургринг е трудно трасе, така че по-бързото време е индикация за това, че управлението на колата не е затруднено от допълнителната тежест на батериите и електромоторите.

Представянето на новата хибридна версия идва около 60 години след като Porsche представя 911. Първият модел 911 е представен през 1963 г., но производството му започва през 1964 г. Той е представлявал по-голямо и по-мощно допълнение към първия модел на Porsche — 356.

И двата модела, които се произвеждат заедно в продължение само на няколко години, имат малки задни седалки и двигатели, позиционирани зад задната ос.