Американската мечта за притежание на дом започва да прилича все повече на кошмар.

С повторното нарастване на инфлацията, Федералният резерв не е в позиция да обмисля понижение на лихвите на предстоящите си заседания. Това помогна за повишението на средната фиксирана лихва по 30-годишните ипотечни кредити до над 7.2%, след като тя нарастваше в пет поредни седмици.

Потребители не се надяват лихвите по ипотеките да се понижат скоро. Очакванията им са, че през следващата година те ще нараснат до близо 9%, а в следващите три години ще доближат 10%, сочат резултатите от проучване на Нюйоркското подразделение на Федералния резерв.

Освен това, домакинствата се подготвят за повишение на цените на имотите през следващата година, след като те бяха започнали да падат през миналата година.

Има обаче и уловка. Да ползваш жилище под наем също далеч не е изгодно в днешно време. Потребителите се готвят за още по-големи увеличения през следващата година, в сравнение с очаквания ръст при лихвите по ипотеките, според проучването на Фед.

Въпросът с достъпността на наемите е особено ясно изразен в Ню Йорк, който е известен с високите си жилищни разходи, в сравнение с други части на страната, с изключение на краткото облекчение по време на пандемията.

Това, което увеличава тежестта на наемите в града, е, че те са нараснали седем пъти по-бързо, в сравнение със заплащането през миналата година, според анализ на Zillow.

Това е най-голямата разлика в 50-те най-големи метрополисни района в страната. В национален мащаб обаче заплащането на американците нараства с по-бързи темпове от наемите им през миналата година.

Ролята на Фед

Силният пазар на труда, който Фед се стремеше да запази, докато в същото време ограничи инфлацията, работи срещу наемателите в Ню Йорк, казва Кени Лий, старши икономист в притежаваната от Zillow StreetEasy. Това е така, защото строителството на нови жилища в града изпитва затруднения да поддържа темповете на търсенето, което идва от наличността на работни места.

Дали ситуацията щеше да бъде различна, ако Фед беше повишил по-бързо лихвите, за да се справи с нарастващата инфлация през 2022 г., когато тя достигна най-високите си стойности от десетилетия?

“Възможно е инфлацията да се беше приближила по-бързо до целевите нива, ако Фед беше вдигнал лихвите по-скоро,” казва Адитя Бхаве, старши икономисти в Bank of America. Ако това се беше случило, можеше да не се налага централната банка да държи лихвите при настоящите високи нива за толкова дълъг период.

Това можеше да помогне за предотвратяването на нарастването на лихвите по ипотеките до сегашните високи нива, защото, както каза президентът на подразделението на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари, жилищата “традиционно са най-чувствителният към лихвените проценти икономически сектор.”

Според Бхаве обаче, „голяма част от инфлацията е била причинена от проблеми с предлагането, които Фед е нямало как да предотврати.”

Другата страна на въпроса е, че ако Фед не беше запазил лихвените нива близо до нулата в продължение на две години, много от настоящите собственици на жилища, които взеха ипотеки при ниски лихви, нямаше да могат да си позволят дом.

Една от опасностите сега е, че многото американци, които отлагат плановете си за закупуване на жилище, може “да не получат възможност да участват в поскъпването на имотите, което може да се отрази на разпределението на богатството в дългосрочен план,” казва още Бхаве.