Сезонът на наградите може и да приключи за човешките актьори тази година, но няма почивка за някои от най-дръзките театрали на природата.

Сивите водни змии могат да симулират собствената си смърт, когато бъдат нападнати от хищници. Театралното им представляве включва намазване със собствените им изпражнения и кървава слюнка.

Ново проучване, публикувано в списание Biology Letters, показва, че влечугите, които използват тези допълнителни драматични ефекти, прекарват по-малко време в симулиране на собствената си смърт и следователно по-малко време в опасна ситуация, отколкото техните двойници, които не залагат на тази стратегия.

Много различни животни фалшифицират собствената си смърт като защитен механизъм срещу хищници. Подобни примери са наблюдавани сред насекоми, риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници, но точно как – и до каква степен – това работи, все още не е ясно.

„Има противоречиви теории за произхода на това поведение“, казва за CNN Вукашин Биелица, научен сътрудник в Белградския университет в Сърбия и един от авторите на изследването.

„Някои смятат, че това е съзнателна реакция, докато други са категорични, че не е така. Една теория гласи, че това е „най-примитивната“ защитна реакция, подобна на замръзване в ситуация на силен стрес“.

Да лежиш неподвижно и да излагаш уязвими части на тялото си на хищник е рисковано и затова изследователи от Белградския университет предполагат, че колкото по-драматично е шоуто, толкова по-малко време ще трябва да прекарват змиите в опасност.

За да проверят това, те пътуват до Голем град - остров в езеро в Северна Македония, на който този вид змии са често срещани. Там хващат 263 от неотровните влечуги и ги прищипват с пръсти, за да симулират действията на хищник, преди да пуснат всяка змия и да определят последващото й поведение.

Учените забелязват, че някои змии се правят на мъртви, като оставят устата си широко отворена, някои се намазват с изпражнения, а други изпускат кръв от устата си.

28-те змии, кървели от устата, са прекарали средно две секунди по-малко в симулиране на смъртта си, установява проучването, въпреки че някои змии, неотключили напълно театралните си умения, са прекарали и по-кратко време, правейки се на мъртви, вероятно поради други фактори, като температура, пол или размер.

Като цяло, змиите прекарват между около 6 и 24 секунди, правейки се на мъртви.

Кървенето от устата е сравнително необичайно поведение и се наблюдава само при 28 от тестваните влечуги, докато използването на изпражнения се наблюдава в 124 от случаите.

Не всички тествани змии симулират собствената си смърт. Младите го правят за много по-кратък период от време и кървят от устата много по-малко, а това поведение напълно липсва при новоизлюпените змии от вида, се казва в проучването - може би поради опасностите, свързани с това.

Поведението на змиите зависи от много различни фактори, като пол, телесна температура, размер, възраст, наличие на храна в червата, наличие на яйца при женските, предишен опит с хищник и съществуващи наранявания, казва Биелица.

„Все още не е съвсем ясно как всеки индивид модифицира своята реакция срещу хищници и нашите наблюдения са предимно ограничени, тъй като повечето от тях идват от взаимодействия с човешки изследователи, а не от наблюдения на реални срещи с естествени хищници“.

Намазването с изпражнения прави змията по-малко апетитна за хищника, което, според изследователите, обяснява защо влечугите, които прибягват до този трик, прекарват по-малко време в опасната ситуация.

Макар че змиите не пръскат кръв директно към хищниците, както правят някои видове гущери, кървенето от устата е сигнал за тяхната очевидна смърт. Изследователите смятат, че кървенето е причинено от повишаване на кръвното налягане, предизвикано от високи нива на хормони на стреса.

Резултатите от проучването сега трябва да бъдат възпроизведени в други видове и екосистеми, казват учените, добавяйки, че бъдещите изследвания трябва да се съсредоточат върху точната последователност от реакции.