На днешната дата - 9 май, през 1950 г. роденият в Люксембург Робер Шуман, който по това време заема поста външен министър на Франция, произнася своята знаменита декларация, с която поставя основите на днешния Европейски съюз.

В негова чест на 9 май се отбелязва Денят на Европа, а визията му за интеграцията на Стария континент остава един от символите на Общността до ден днешен. 

Кой е Роберт Шуман?

Бащата на Шуман е французин, а майка му е от Люксембург. Шуман израства и посещава училище във Великото херцогство. Неговият роден език е люксембургски, но в същото време е и германски гражданин, сменил страната си, за да вземе френско гражданство след Първата световна война, когато регионът Елзас-Лотарингия е върнат на Франция.

До края на Първата световна война Шуман участва активно в политиката. Убеден католик, той е избран във френския парламент като член на Католическата народнодемократическа партия. По времето, по което избухва Втората световна война, той е председател на парламентарната финансова комисия и заместник-държавен секретар по въпросите на бежанците.

Неговите позиции го превръщат в мишена и той е арестуван от Гестапо след германската инвазия във Франция през пролетта на 1940 г. Шуман успява да избегне похитителите си, като се разминава "на косъм" от депортиране в концентрационния лагер Дахау.

За разлика от много други френски лидери, като Шарл дьо Гол, Шуман отказва поканите да избяга от страната и остава във Франция, където се укрива и се присъединява към съпротивата срещу нацистката окупация. 

В края на войната Шуман се завръща в националната политика и бързо се издига в йерархията. Краткият му период на служба при заместник министър-председателя Филип Петен по време на войната не намалява популярността му и той заема редица високопоставени постове - министър на финансите, министър-председател, външен министър и министър на правосъдието.

Привилегированите позиции на Шуман го поставят в ролята на ключов преговарящ във всички големи договори и инициативи на времето от Съвета на Европа и плана Маршал до създаването на НАТО през 1949 г. 

Визията за единния пазар

Опитът на Шуман и преживяното по време на двете световни войни оказва силно влияние върху неговите политически възгледи. Подобно на много други политици от онова време, той се стреми да прилага мерки, предназначени да обединят Европа.

Декларацията на Шуман е произнесена в реч на 9 май 1950 г. До голяма степен вдъхновена и написана от Жан Моне, речта на Шуман излага идеята на Моне за поставяне на ключовите материални ресурси (в този случай френско-германското производство на стомана и въглища) под контрола на един общ европейски орган.

Това е идея, която може да бъде разпространена и в други европейски държави, насърчавайки ги да споделят своите ресурси в демонстрация на взаимно сътрудничество.

Шуман осъзнава, че сътрудничеството е от ключово значение за насърчаването на общи интереси и споделени цели и убедено споделя виждането, че "след като бъде установена солидарност в производството, ще стане ясно, че всяка война става не просто немислима, но материално невъзможна“.

Проектът е реализиран през 1952 г. чрез формирането на Европейската общност за въглища и стомана. Митата, субсидиите, дискриминационните и ограничителни практики върху производството се премахнат, а единният пазар се поставя под наблюдението на Върховен орган с правомощия да се справя с екстремни дефицити на търсене или предлагане, да облага с данъци и да подготвя прогнози и насоки за инвестиции.

Ключов въпрос в преговорите за договора е разпадането на прекомерната концентрация във въглищната и стоманодобивната промишленост в Рур, където германските концерни играят основна роля за изграждането на военната мощ на бившия Райх.

Германците смятат концентрацията на въглища и стомана за една от основите на тяхната икономическа ефективност и за свое право. Стоманените "барони" имат изключително силно политическо лоби, защото въплъщават националната традиция.

В крайна сметка обаче, с усиленото сътрудничество на Съединените щати, германският въглищен монополист Deutscher Kohlenverkauf (DKV) е разделен на четири независими търговски агенции, стоманодобивната фирма Vereinigte Stahlwerke е разделена на 13 фирми, а индустриалният гигант Krupp - на две. 

Наследството на Шуман

Робет Шуман има и други смели планове, включително и създаването на обща европейска армия, но на тази негова идея е наложено вето. Визията му обаче отваря вратата към една нова ера на политическо и икономическо обединение, което, в крайна сметка, води до формирането на Европейския съюз, какъвто го познаваме днес.

За ролята си в обединението на Европа той е удостоен с редица отличия - наградата „Карл Велики“ от град Аахен, наградата „Еразъм“ от Европейската културна фондация, кавалер на Ордена на Пий IX, а през 2021 г. посмъртно е обявен и за почитаем от папа Франциск.

След като напуска поста си като първи председател на Европейския парламент, той получава и неформалната титла Баща на Европа.