„Най-голямото“ съоръжение в света, предназначено да изсмуква затоплящото планетата замърсяване от атмосферата, подобно на огромен вакуум, вече работи в Исландия.

“Мамут” е вторият завод за директно улавяне на газове от атмосферата, отворен от швейцарската компания Climeworks в страната и е 10 пъти по-голям от предшественика си,Орка, който започна работа през 2021 г.

Директното улавяне на вредни емисии от въздуха (DAC) е технология, която има за цел да изсмуква въздуха и да отделя въглерода посредством химикали. След това той може да бъде инжектиран дълбоко под земята, използван отново или трансформиран в твърди продукти.

Climeworks планира да транспортира въглерода под земята, където той ще бъде превръщан по естествен път в камък, заключвайки го за постоянно. Компанията си партнира с исландската Carbfix за този т. нар. процес на секвестрация. Цялата дейност ще бъде задвижвана от изобилстващата в Исландия чиста геотермална енергия.

Климатичните решения от следващо поколение, като DAC, привличат внимание от страна на правителствата и частния сектор, докато хората продължават да изгарят изкопаеми горива. Концентрацията на затоплящия планетата въглероден диоксид в атмосферата е достигнала рекордни нива през 2023 г.

Докато Земята продължава да се затопля с опустошителни последици за хората и природата, много учени твърдят, че светът трябва да намери начини за премахването на въглерода от атмосферата, в допълнение към бързото ограничаване на потреблението на изкопаеми горива.

Спорна технология

Технологиите за премахване на въглерода, като DAC, обаче са все още спорни. Те са критикувани като скъпи, енергоемки и недоказани в по-големи мащаби. Някои природозащитници също така са загрижени, че те може да отвлекат вниманието от политиките за ограничаване на изкопаемите горива.

Тази технология “е изпълнена с несигурност и екологични рискове,” казва Лили Фюр от Центъра за международно екологично право (CIEL), говорейки за улавянето на въглерод като цяло.

Climeworks започва да строи Мамут през юни 2022 г., а от компанията казват, че това е най-голямото подобно съоръжение в света. То има модулен дизайн с място за 72 “колекторни контейнера” — вакуумните части от машината, които улавят въглерода от въздуха, които могат да се подреждат едни върху други и преместват лесно. В момента от тях са инсталирани 12, като през следващите няколко месеца ще бъдат добавени още.

С пълния си капацитет Мамут ще може да изтегля 36 000 тона въглерод от атмосферата годишно, според Climeworks. Това се равнява на премахването на 7 800 бензинови автомобила от пътищата годишно.

От компанията не предоставят точна информация за разходите за всеки премахнат тон, но казват, че те са по-близо до 1 000, отколкото до 100 долара на тон. Последната цифра е считана за ключов праг за превръщането на технологията в достъпна и изпълнима.

Ян Вурцбахер, съосновател и главен изпълнителен директор на Climeworks, посочва:

"С увеличаването на размера на заводите на Climeworks и намаляването на разходите, целта е да се достигнат от 300 - 350 долара на тон до 2030 г. и 100 долара на тон около 2050 г."

Новият завод е “важна стъпка в борбата с климатичните промени,” казва Стюърт Хазелдайн, преподавател по улавяне и съхраняване на въглерод в Единбугрския университет. Той ще увеличи размерите на оборудването за улавяне на замърсяване с въглерод. Ученият обаче предупреждава, че това все още е малка част от това, което е необходимо.

Цялото оборудване за премахване на въглерод от атмосферата в света е способно да премахва около 0.01 милиона метрични тона на година, което е далече от 70-те милиона тона годишно, необходими до 2030 г., за да бъдат постигнати климатичните цели, според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

По-големи заводи 

Други компании вече работят по много по-големи DAC заводи. Стратос, който в момента се строи в Тексас, е проектиран да премахва 500 000 въглерод годишно, според Occidental - петролната компания, която стои зад съоръжението.

Тук обаче може да има и уловка. От Occidental казват, че уловеният въглерод ще се съхранява под земята, но на уебсайта на компанията също така се говори за използването от нейна страна на въглерод в процес, наречен “подобрено възстановяване на петрол.”

Това включва вкарването на въглерод в петролни кладенци с цел изтласкването на труднодостъпните остатъци от петрол, което позволява на петролните компании да добиват още по-големи количества от застаряващите петролни полета.

Точно този тип процес кара някои критици да смятат, че технологиите за премахване на въглерод може да бъдат използвани за удължаване на производството на изкопаеми горива.

За Climeworks, която не е свързана с изкопаеми горива, технологията разполага с голям потенциал, а компанията твърди, че има големи амбиции.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Climeworks Ян Вурцбахер казва, че Мамут е просто поредният етап от плана на компанията да увеличи количествата на премахвания въглерод до 1 млн. тона до 2030 г. и 1 млрд. тона до 2050 г.

Те включват и потенциалното изграждане на DAC съоръжения в Кения и САЩ.