Американската мултинационална химическа компания DuPont de Nemours, началото на чиято история може да бъде проследено до 1802 г., обяви планове за разделяне на три отделни публични компании.

Компанията планира да отдели водния си бизнес и бизнеса си с електроника в две отделни компании, чиито имена тепърва ще бъдат обявени, а трансакцията ще бъде необлагаема за акционерите.

DuPont обяви, че очаква да финализира процеса по разделянето в следващите 18 – 24 месеца, като той трябва да получи окончателното одобрение на борда на директорите на DuPont.

Изявлението включваше и промени в ръководството на компанията. Главният финансов директор на DuPont Лори Кох ще заеме поста главен изпълнителен директор от 1 юни. Настоящият главен изпълнителен директор Ед Брийн пък ще остане в компанията като изпълнителен председател. Кох ще оглави новата, по-малка DuPont, след като отделянията бъдат финализирани, според компанията.

Разделянето на DuPont идва на фона на обявените в последните години подобни ходове от други големи мултинационални компании, като много главни изпълнителни директори и корпоративни бордове изтъкват гъвкавостта на по-малките компании.

В своето изявление Брийн изказва подобно мнение, заявявайки, че трите по-малки компании ще имат по-голяма гъвкавост след разделянето.

“Тристранното разделение ще отключи нарастваща стойност за акционерите и клиентите и също така ще създаде възможности за служителите. От решаващо значение е, че всяка компания ще има по-голяма гъвкавост да следва своите собствени стратегии за растеж, в това число сливания и придобивания, които подобряват портфолиото й.”

В последните няколко години големи американски компании, като J&J, Kellogg и General Electric, обявиха разделяния и отделяния на подразделения, което беше индикация, че по-малките и гъвкави компании са по-предпочитани от конгломератите, натрупали известност в предходните десетилетия.

Второ разделяне 

Това е второто разделяне на DuPont за последните пет години. През 2019 г. DowDuPont, създадена от сливането на DuPont и Dow Chemical, се раздели на три отделни компании - DuPont, Dow Chemical и Corteva, което е селскостопанският бизнес на компанията.

Тази седмица от DuPont обявиха, че новосформираната компания за електроника ще се фокусира върху “решения в областта на полупроводниците и усъвършенстваните електронни продукти,” докато новата водна компания ще бъде “доставчик на комплекси решения в областта на водата.” Останалите подразделения ще останат част от DuPont.