Джарун Лоус доскоро живеел в колата си на паркинга на ресторант близо до центъра на Денвър. Той работел там като готвач до 2020 г., правейки около 400 долара на месец.

Парите му стигали колкото да покрие плащанията за колата и издръжката на децата, като дори не можел да си помисли за апартамент под наем. 51-годишният мъж от време на време харчел част от заплатата си за уикенд престой в евтин хотел, където можел да прекара време с децата си. Покупките на храна, дрехи и лекарства били ограничени до минимум. 

Лоус живеел като бездомник в продължение на почти десетилетие. Ситуацията за него се променя, когато се включва в проекта за базов доход в Денвър. Пилотната програма позволява на Лоус да си осигури временен апартамент с мебели, да прекарва повече време с децата си и да си намери по-добре платена работа.

"Завадах си въпроса дали ще бъда добър баща на децата си, защото страдах. Когато ме приеха в програмата, животът ми се промени“, разказва Джарун Лоус пред Business Insider.   

Пилотният проект за основен доход на Денвър, който стартира през есента на 2022 г., се фокусира върху над 800 жители на града в щата Колорадо, които нямат собствено жилище. Става въпрос за хора, живеещи в коли, временни убежища и на открито. Те получават директни плащания в брой, без никакви условия и имат свободата да харчат парите за каквото им е необходимо. 

Пари без условия

Денвър публикува едногодишен отчет на проекта на 18 юни, който показва, че 45% от участниците са си осигурили собствена къща или апартамент, след като са получавали основен доход в продължение на 10 месеца.  

Освен това те са посещавали по-рядко спешното отделение, болниците и временните приюти, както и затвора. Докладът изчислява, че това намаляване на използването на обществени услуги е спестило на града 589 214 долара.

Програмата на Денвър първоначално продължава една година и беше удължена през януари с още шест месеца. Участниците са сортирани в произволни групи - в първата те получават по 1000 долара на месец за една година, във втората - 6500 долара накуп и след това по 500 долара на месец, а в третата - по 50 долара на месец.

Град Денвър, тръстът на Колорадо и анонимна фондация финансират проекта и до момента са предоставили над 9.4 милиона долара на участниците.

Програми за основен доход, като тази в Денвър, се превръщат в популярна стратегия за намаляване на бедността в някои американски градове. В сравнение с традиционните социални услуги, като SNAP или Medicaid, основният доход позволява на участниците да харчат парите за това, от което имат най-голяма нужда.

Докладът на Денвър установява, че основният доход помага на участниците да плащат предимно за непосредствени разходи - транспорт, хигиена, дрехи и хранителни стоки.

Битовите сметки, наемът, здравеопазването и изплащането на дългове също са основен приоритет за повечето семейства. Участниците във всяка група плащания съобщават за повишена финансова стабилност и намалена зависимост от програмите за спешна финансова помощ.

Индивидите, които получават еднократна сума или плащания от 1000 долара на месец, са по-склонни да намерят стабилна работа на пълен работен ден, отколкото преди да започнат да получават базовия доход. 

Краткосрочен ефект или дългосрочна полза?

Домакинствата, включени в програмата, се радват на подобрено психично здраве и могат да прекарват повече време със семейството и приятелите си. Родителите успяват да издържат по-добре своите деца и внуци.

Тези резултати потвърждават изводите от шестмесечния доклад, който установява, че по-малко участници спят на улицата, хранят се нередовно или се чувстват несигурни.

Все пак финансовите им резултати варират в зависимост от тяхната група плащания. Участниците, които са получили еднократно плащане от 6500 в допълнение към 500-те долара на месец, биха могли по-успешно да натрупат спестявания и да направят големи промени в живота си.

Много семейства обаче се затрудняват да плащат сметките си след края на плащанията по програмата и се притесняват, че могат отново да загубят жилището си. Джарун Лоус, например, трябвало отново да се върне да живее в колата си, след като плащанията му спират. 

Тъй като пилотните проекти за базов доход продължават да бъдат успешни в градове като Денвър, местните лидери и експерти по икономическа сигурност се стремят да ги превърнат в устойчиви политики. В някои щати, като Калифорния и Ню Мексико, вече има внесени законопроекти в тази посока.

Властите в Денвър също се надяват да удължат програмата за базов доход в града за трета година. В момента проектът набира милиони долари, необходими за продължаване на усилията в Колорадо.