Три разновидности на инстантния рамен „огнено пиле“, популяризирани от интернет предизвикателство, бяха изтеглени от пазара в Дания, след като бяха счетени за твърде люти.

Нивото на капсаицин, открито в Buldak Hot Chicken Ramen 3x Spicy, Buldak Hot Chicken Ramen 2x Spicy и Hot Chicken Stew, е толкова високо, че може да отрови потребителите, се казва в изявление на Датската ветеринарна и хранителна администрация.

Капсаицинът е активното вещество в лютите чушки, създаващо парливо усещане в тъканите, с които влезе в контакт, особено в лигавиците (бел. ред).

Южнокорейският гигант за рамен Samyang, който разработва споменатите по-горе три продукта, посочва, че те не са изтеглени от пазара поради проблеми с качеството.

Причината е, че са толкова пикантни, че могат да причинят проблеми. Говорител на компанията казва за CNN:

„Това е първият път, когато те са били обект на изтегляне поради тази причина.“

Датският регулатор не уточнява дали изтеглянето е предизвикано от конкретен инцидент. От агенцията призоват потребителите да изхвърлят продуктите или да ги върнат там, откъдето са закупени.

От къде идва раменът?

Инстантният рамен произхожда от Япония, но се е превърнал в основна храна в цяла Азия. От Samyang твърдят, че са произвели първия подобен продукт в Южна Корея през 1963 г., когато страната е затънала в следвоенна бедност и се нуждае от евтини, достъпни източници на храна.

Компанията е третият производител на рамен в страната по продажби - след Ottugi и Nongshim, през 2022 г., според NICE Information Service.

Buldak, което означава „огнено пиле“ на корейски, е разработено от главния изпълнителен директор на Samyang Ким Джунг-су - домакиня, която се омъжва за собственика на компанията и в крайна сметка поема управлението й. Тя казва пред Wall Street Journal през януари, че е била вдъхновена от пикантното пържено месо.

Раменът беше пуснат на пазара през 2012 г. и популяризиран в социалните медии от инфлуенсъри, рекламиращи „Предизвикателството с огнени рамени“. През март рапърката Карди Би възобнови лудостта с видео в TikTok.

Според тестващи вкусове, оригиналният рамен „огнено пиле“ отбеляза около 4000 точки по скалата на Сковил, което е еквивалентно приблизително на лютивината на чушките халапеньо. Някои от новите вкусове обаче може да са два или три пъти по-люти.