Късно вечерта в понеделник полет VA 148 на Virgin Australia излита от Куинстаун в Нова Зеландия за Мелбърн. Малко след това десният двигател на самолета Boeing 737-800 започва да издава силни звуци, последвани от пламъци.

Пилотът успява да приземи аварийно машината, нейните 73-ма пътници и екипажа на близкото летище Инверкаргил. От Virgin Australia казват, че до драматичния обрат стига заради сблъсък с птица. Според аеропорта в Куинстаун обаче, „по това време на летището не са открити птици“.

Въпреки че не знаем какво точно се е случило, сблъсъкът с птици е често срещан и реален риск за самолетите. Такъв инцидент може да повреди машината и дори да доведе до смъртни случаи сред пътниците, посочва CNN Travel.

Колко чести са сблъсъците с птици?

Първият сблъсък на самолет с птица е записан от Орвил Райт през 1905 г. над царевична нива в Охайо. Днес подобни неща се случват всеки ден, с известна сезонна променливост поради миграционните модели на пернатите.

Може би най-известният сблъсък на самолет с мигриращи птици се случва през 2009 г., когато полет 1549 на US Airways се натъква на ято мигриращи канадски гъски малко след излитане от летище LaGuardia в Ню Йорк. И двата двигателя на самолета се повреждат и капитанът Съли Съленбъргер е принуден да осъществи безмоторно кацане в река Хъдсън.

Между 2008 г. и 2017 г. Австралийският съвет за безопасност на транспорта регистрира 16 626 сблъсъка с птици. В САЩ Федералната авиационна администрация съобщава за 17 200 сблъсъци с птици само през 2022 г.

Къде се случват сблъсъците с птици и какви са ефектите от тях?

Според Международната организация за гражданска авиация, 90% от сблъсъците с птици се случват в близост до летища, в момента на кацане или излитане на самолета или докато той лети на по-ниска надморска височина, където се наблюдава най-голяма активност на пернатите.

Ефектът от сблъсъка зависи от много фактори, включително от вида на самолета. Той може да включва спиране на двигател, каквото вероятно се е случило с полета на Virgin Australia. Този самолет е Boeing 737-800, който може да лети с един двигател до алтернативно летище.

При по-малки самолети, особено едномоторни, сблъсъците с птици могат да бъдат фатални. От 1988 г. в световен мащаб са докладвани 262 смъртни случая при сблъсък с птици и 250 унищожени самолета.

Как производителите и пилотите се защитават от сблъсъци с птици?

Повечето сблъсъци с птици се случват рано сутрин или на залез, когато птиците са най-активни. Пилотите са обучени да бъдат бдителни в тези периоди. Ятата могат да се проследяват и с радар, но технологията е наземна и не е достъпна навсякъде.

Двата най-големи производители на пътнически самолети в света - Boeing и Airbus, използват турбовентилаторни двигатели. Те имат серия от перки на вентилатора, за да компресират въздуха, преди да добавят гориво и пламък, за да получат необходимата тяга за излитане.

Сблъсък с птица с един от тези двигатели може да причини сериозни щети на вентилатора, водейки до повреда на двигателя. Производителите тестват безопасността им, като изстрелват високоскоростно в тях замразени пилета, докато двигателят работи на пълна тяга.

Летищата също се опитват да държат птиците настрана. Един от начивните е да се имитира звука на пушка, за да се гонят пернатите от пистата. В райони с висока популация на птици летищата използват определени треви и растения, които ги отблъскват.