В следващите 10 години в сектора на подправките в световен мащаб се очаква 30% ръст. Той ще се дължи на повишената им популярност, дошла от успорените темпове, с които хората пътуват по света и опознават нови културни и кулинарни светове.

Това заяви експертът по подправки и съосновател на българската компания Spizing Ивайло Коевски. Съвместно с Иван Иванов, ръководител направление „Плодове, зеленчуци и цветя“ в Kaufland България, той представи новите осем подправки в портфолиото на Брей! - собствената марка от български продукти на ритейлъра.

Така към продаваните досега магданоз и копър се добавят босилек, девесил, джоджен, кервиз, мащерка, мента, риган и розмарин.

Продуктите са с гарантиран произход и завишен контрол на качеството, като преминават многостепенни тестове и лабораторни анализи по цялата верига, включително и тестове за над 700 пестицида. Отглеждат се в района на пловдивското село Ягодово. 

В момента артикулите, носещи марката Брей!, са 150, от които 25 са плодовете и зеленчуците. До края на годината те ще скочат до 200, прогнозира Иванов.

Топ 5 на най-търсените подправки у нас

Най-търсената подправка у нас е магданозът, съобщи Иван Иванов. Той е следван от копъра и ментата. Топ пет завършват девесилът и розмаринът.

Екипът на Kaufland България отчита 500% ръст на интереса към магданоза с марка Брей! спрямо друг свеж магданоз. 2000% пък е ръстът при копъра от асортимента на собствената марка. До края на 2024 г. ритейлърът планира да изкупи над 500 000 броя български свежи подправки, съобщи още Иванов.

Въпреки ръста в потреблението, българинът не използва много подправки, според Коевски. Световните кухни, в които те са в най-голямо изобилие, са арабската и индийската, разказа експертът, като посочи, че е възможно в някои ястия от тях броят на подправките да достигне и 30.

Месечната консумация на подправки на човек в Европа е 40 грама на човек, докато в някои части на Индия тя достига 120 грама на ден на човек, според съоснователя на Spizing.

Как най-оптимално да съхраняваме подправките?

Подправките се делят на сухи и пресни, разказа Ивайло Коевски. Сухите могат да бъдат кори, корени, цветове, плодове и семена, а пресните са предимно билки. За да се радваме на вкуса им по-дълго, трябва да се научим как да ги съхраняваме и приготвяме правилно, посочи още експертът.

Магданозът и копърът, например, могат да бъдат директно замразени за последваща употреба. Останалите подправки обаче трябва да бъдат поставени в мазнина преди замразяване. Най-лесният вариант е да ги нарежете и залеете със зехтин, а след това да ги преместите във формички за лед.

Още едно важно правило – босилекът не бива да се съхранява в хладилник, тъй като почернява. Девесилът пък трябва да се измие, подсуши и постави в хартиена кърпа, преди да го оставите за охлаждане.

Ивайло Коевски сподели и едно златно правило при приговяне на месо на скара – то трябва да е подправено само със сол, тъй като свежите подправки ще изгорят и ще загубят вкуса си, ако ги изложите на висока температура. Не използвайте вино за марината, а смесица от вода, сол и лимонени кори, посъветва още експертът.

Ако все пак държите да изполвате свежи подправки при приготвянето на пържолата, поставете върху нея стръкче розмарин, след като я обърнете.

Как да си направите традиционна българска саламурика?

Саламуриката е традиционна българска люта паста, характерна за североизточния регион на страната. Тя се използва презимно за овкусяването на риба и морска храна, но е подходяща и за други ястия. За приготвянето й са необходими:

  • девисил (или лющян)
  • чесън
  • люти чушки или лют пипер
  • оцет
  • зехтин

Подправките се нарязват на ситно и се добавят към смес от зехтин и оцет в съотношение 3 към 1. Оставят се да престоят на стайна температура два дни, след което могат да се консумират. Останалото количество се съхранява в хладилник.