Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че турнето Eras на Тейлър Суифт не е единственото събитие, което поддържа висока инфлацията в еврозоната.

Лагард заяви, че макар инфлацията в сферата на услугите да остава упорито висока през миналия месец, което съвпада с разпродадената европейска част от турнето на Суифт, това не е единствената причина.

“Не е само Тейлър Суифт. Идвали са и други.”

Тя заяви това в отговор на въпрос дали турнето на Суифт е повишило инфлацията в сектора на услугите, която е един от следените отблизо от ЕЦБ индикатори.

Икономическото въздействие от разпродаденото турне на Суифт е добре документирано и идва на фона на опасенията, че централните банки може все още да не са приключили борбата си с инфлацията.

През миналата година се появиха термини, като “Суифтфлация”и “Суифтономика”, след повишението на разходите за услуги, като хотели, полети и ресторанти във връзка с нейните концерти.

Анализатори дори са намеквали, че въздействието върху ключови инфлационни показатели във Великобритания по време на датите на концертите ѝ в Лондон може да накарат централната банка на Англия да отложи очакваното през септември понижение на лихвите.

Въпреки това, нарасналите потребителски разходи около други големи музикални турнета на изпълнители, като Брус Спрингстийн, Пинк и Стинг, също така се казва, че осигуряват икономически тласък.

“Секторът на услугите е трудният,” отбелязва Лагард, допълвайки, че все още се решава дали това високо ниво на инфлацията е постоянно.

Инфлацията в сектора на услугите в еврозоната остава без промяна на ниво от 4.1% през юни, обявиха от Евростат вчера. Базовата инфлация, която не включва волатилното въздействие на енергийните и хранителните продукти и алкохола и цигарите, остава на ниво от 2.9%, което е малко над прогнозата на икономистите за 2.8%.

Междувременно, общата инфлация се понижава до 2.5% през юни, в сравнение с 2.6% през май, като е в тон с прогнозите на икономистите, участвали в проучване на Reuters.

Лагард заяви, че ЕЦБ вече е “много напреднала” в укротяването на инфлацията, но несигурността остава.

Тя понижи основната си лихва през миналия месец за първи път от близо пет години, намалявайки лихвения процент от рекордните 4% до 3.75%. Анализатори очакват ЕЦБ да понижи лихвите още на два пъти тази година – през септември и през декември.