Pernod Ricard продава повечето от своите марки вина, тъй като потреблението на вино намалява в световен мащаб. Компанията ще се съсредоточи върху разрастването на брандовете си за шампанско и висококачествени алкохолни напитки.

Френската група, която притежава Absolut Vodka, Jameson Whiskey, Olmeca Tequila и Beefeater Gin, обяви продажбата на седем винарни в Австралия, Нова Зеландия и Испания, заявявайки, че това ще й позволи да насочи повече ресурси към своите първокласни марки спиртни напитки и шампанско, които „движат растежа на бизнеса“.

Купувачът е Australian Wine Holdco Limited – консорциум от международни инвеститори, който ще освободи Pernod Ricard от 10 марки вина: Jacob’s Creek, Orlando, St Hugo, Stoneleigh, Brancott Estate, Church Road, Campo Viejo, Ysios, Tarsus и Azpilicueta. Няма финансови подробности за сделката.

Тя се сключва на фона на спад в потреблението на вино в световен мащаб, което достигна 27-годишно дъно през миналата година, според данни на Международната организация по лозите и виното (OIV).

Pernod Ricard отчете спад от 7% в продажбите на включените в сделката марки вино през първото тримесечие на тази година, главно в резултат на спада в популярността на Jacob’s Creek в Индия и Campo Viejo в САЩ.

Консумацията на вино е в стабилна низходяща траектория от 2018 г. насам, водена от спада в потреблението в Китай и в резултат на високата инфлация в световен мащаб. Потребителите избират вместо това бира и спиртни напитки или напълно се отказват от алкохола по здравословни съображения.

„Продажбата има смисъл, тъй като сегментът не се представя добре от известно време и глобалният пазар на вино все още е предизвикателство“, казва за CNN Сара Барет, изпълнителен редактор на Wine & Spirits Daily - базирано в САЩ търговско издание.

Тя посочва, че сделката следва „по-широка тенденция“ сред големите търговци на алкохол, които пренасочват портфолиото си към премиум спиртни напитки, давайки като пример продажбата на винения бизнес от Diageo през 2015 г. на Treasury Wine Estates.

Pernod Ricard се фокусира върху американското уиски. Миналата седмица групата обяви планове за нова базирана в САЩ компания - North American Distillers, която да подкрепи допълнително нейното портфолио от американско уиски, включващо Jefferson’s и Rabbit Hole.

„Американското уиски е динамична категория спиртни напитки и нашето портфолио показва огромен потенциал за бъдещ растеж“, според Ричард Блек, който ще управлява новия специализиран бизнес.

Намаляващото потребление на вино в световен мащаб упражнява сериозен натиск върху винопроизводството, принуждавайки много винарни в Европа да затворят врати.

Миналата година производството на вино достигна най-ниското си ниво от 1961 г., според OIV, тъй като екстремното време и гъбичните заболявания засегнаха лозята.

Намаляващият апетит за вино в световен мащаб засегна тежко и Австралия, където милиони лози се унищожават в отговор на свръхпроизводството, което смаза цените на гроздето, застрашавайки прехраната на заетите в сектора.