Начинът, по който пазарувате, и нещата, които купувате в магазина за хранителни стоки, могат да предскажат дали ще успявате да покривате вноските по кредитната си карта навреме, показва ново проучване, цитирано от Fast Company. 

Целта на изследването е да проучи алтернативите на традиционните кредитни рейтинги, анализирайки как 30 089 потребители пазаруват и управляват своите финанси.

Резултатите показват, че хората с по-постоянни навици за пазаруване на хранителни стоки са по-склонни да плащат сметките по кредитните си карти навреме. Това са хора, които са склонни да пазаруват в един и същи ден от седмицата, харчат приблизително една и съща сума всеки месец, купуват подобни артикули при пътувания и редовно се възползват от промоции и отстъпки.

Любопитното е, че това, което хората купуват, може да предсказва как те управляват финансите си. Например, купувачите, които често пазаруват цигари или енергийни напитки, са по-склонни да пропуснат плащания по кредитни карти. Тези, които често купуват прясно мляко или дресинг за салата, са склонни да плащат по-старателно сметките си.

Като цяло покупките на по-здравословна, но по-малко удобна за консумация храна предсказва отговорно поведение при плащане. Това е валидно дори при сходни потребителски характеристики, като доход, професия, кредитен рейтинг и размер на семейството.

Въз основа на тези констатации, изследователите разработват нов алгоритъм за кредитен рейтинг, който оценява хората въз основа на техните навици за пазаруване на хранителни стоки, заедно с традиционните индикатори за кредитен риск.

Симулацията на решения за одобрение с този алгоритъм показва, че използването на данни за хранителни стоки може да помогне на кредиторите да предскажат по-точно неизпълнението на задълженията, както и да увеличат печалбите си, пише още изданието. 

Защо това е важно?

Според Световната банка, над 1 милиард души по света нямат достъп до официални финансови и в резултат на това нямат кредитен рейтинг. Само в САЩ около 45 милиона души нямат кредитна история или нямат достатъчно дълга, за да генерират резултат.

Това затруднява достъпа им до кредит, дори ако са отговорни кредитополучатели. А без кредит е по-трудно да си намериш кола, работа или дори място за живеене. Това е проблем, който засяга непропорционално групите в неравностойно положение, включително цветнокожите и жените.

В отговор политиците и изследователите все повече се интересуват от използването на алтернативни източници на данни за оценка на кредитоспособността. Например, американската финансова агенция Fannie Mae сега взема предвид историята на плащането на наеми на кандидатите за ипотека, което позволява на тези без традиционна кредитна история да демонстрират своята кредитоспособност.

Данните за покупките на хранителни стоки са особено обещаващи, защото това е нещо, което се налага на всеки човек, и то не само веднъж. Информация за потребителските предпочитания непрекъснато се генерира във всеки супермаркет по целия свят.

Какво следва?

Проучването за алтернативния кредитен рейтинг служи като доказателство за концепцията, предлагайки ценна информация за дизайна и изпълнението на бъдещи изследвания в тази област, се посочва ще в анализа, цитиран от Fast Company. 

Остават обаче няколко ключови въпроса. Например, какво ще стане, ако този подход засяга различни групи по неравномерен начин или как може да се отговори на опасенията за евентуално нарушаване на поверителността на данните? Следващите изследвания ще имат за цел да се справят с тези проблеми.