Само преди по-малко от година източното крайбрежие на Гренландия беше ударено от мегацунами.

То беше предизвикано от огромно свлачище, което навлезе в ненаселения фиорд Диксън, а последвалото цунами беше с височина 200 метра, което се равнява на над 40 двуетажни автобуса.

За щастие, нямаше пострадали, въпреки че една военна база беше заличена. Анализ на сеизмичните данни, свързани със събитието, разкрива, че цунамито е било последвано от стояща вълна, която е продължила да се плиска напред-назад в тесния фиорд в продължение на много дни.

Анджела Карийо Понсе от Германския изследователски център за геонауки в Потсдам е анализирала сеизмичните данни, записани от станции за мониторинг на земетресения на разстояние от над 5 000 км и е установила, че сигналите продължават доста след свлачището от 16 септември 2023 г.

Използвайки сателитни изображения и компютърни модели, Понсе и нейните колеги са успели да потвърдят наличието на стояща вълна с височина от около 1 метър, което е продължило повече от седмица.

Техните констатации, публикувани в The Seismic Record, предупреждават, че климатичните промени ускоряват топенето на ледниците и вечно замръзналите области в Гренландия, което увеличава вероятността от свлачища и последващи мегацунамита.

В последните години има редица случаи на по-малки събития, като лавината от камъни във фиорда Карат в западната част на Гренландия през 2017 г., която предизвика цунами, наводнило местно село, унищожило 11 къщи и убило четирима души.