Австралийският авиопревозвач Qantas ще възстанови средствата или ще понижи класата за пътуване на стотици пътници, на които през миналата седмица са били продадени билети за първа класа с огромна отстъпа заради програмистка грешка.

Говорител на авиокомпанията заяви: 

"За съжаление, това е случай, в който цените на билетите всъщност бяха прекалено изгодни, за да е истина".

В четвъртък, когато сгрешената оферта е била качена на сайта, около 300 души са резервирали бързо двупосочни полети между Австралия и САЩ, плащайки с 85% по-малко от стандартната цена за първа класа.

От Qantas казаха, че ще преместят пътниците, които са купили билети за първа класа, в бизнес класа, която е едно ниво по-надолу, "без допълнителни разходи за тях".

Клиентите са платили много малка цена от това, което обикновено струват билетите за първа класа, а офертата е останала на сайта около осем часа.

Това означава, че са платили по няколко хиляди австралийски долара за билети, които по принцип струват над 20 000 австралийски долара (13 600 долара) и които им дават право на уиски и шампанско, à la carte меню, както и матрак с мемори пяна и "меню за възглавници", от което да избират, когато решат да спят.

Според условията за ползване на услугите на авиокоманията обаче, когато има направени резервации при очевидна грешка в оферта, авиокомпанията има право да ги отмени и да възстанови цялата сума.

"Като жест на добра воля, ние правим резервации на закупилите билети клиенти в бизнес класа без допълнителни разходи за тях. Клиентите също така могат да изберат да получат обратно в пълен размер платената сума," се казва в изявление на Qantas.

За пътниците, които изберат да пътува в бизнес класа, цената ще е с 65% по-ниска от стандартната за билетите там, посочват от превозвача.

Това не е първият случай, в който авиокомпании предлага по погрешка билети на ниски цени. През 2019 г. Cathay Pacific продаде случайно струващи 16 000 долара места в бизнес класа за 675 долара. В крайна сметка компанията позволи на закупилите ги късметлии да ги използват.

Това обаче не е обичайната практика сред авиокомпаниите. През 2018 г. British Airways отмени билетите за полет между Дубай и Тел Авив, които бяха продадени за по 1 паунд вместо за 200 паунда.