Емъри Уелс тръгва по пътя на мечтаната кариера, като купува безразсъдно камера за 17 500 долара, която определено не можел да си позволи.

42-годишният Уелс е главен изпълнителен директор на Frame.io - софтуерна компания за видео сътрудничество, която съосновава през 2014 г. и продава на Adobe за 1.275 млрд. долара през 2021 г.

Преди близо две десетилетия той бил 25-годишен видеоредактор на свободна практика, който наскоро напуснал работата си като барман в Ню Йорк, за да преследва кариера във филмовата индустрия.

На търговско изложение през 2006 г. той вижда как стартъп компания на име Red Digital Cinema обявява намерението си да създаде дигитална камера, която е с достатъчно високо качество за заснемането на високобюджетни холивудски продукции.

Без да се поколебае, негов колега платил 1 000 долара депозит, за да се включи в списъка с чакащи за продукта. Уелс казва пред CNBC, че бил шокиран и просто от ревност също се наредил сред чакащите.

Депозитът почти изчерпал лимита от 1 200 долара по кредитната му карта. Когато неговата камера Red One пристига няколко години по-късно, той намира начини да събере останалата сума.

Това, че бил сред малцината хора в Ню Йорк, притежаващи подобна камера, променило траекторията на кариерата на Уелс, казва той. Внезапно станал много търсен. До 2014 г. неговата компания за постпродукция Katabatic Digital вече генерирала над 1 млн. долара годишни приходи от клиенти, като Coca-Cola и Pfizer.

Оказва се обаче, че големите пари са в софтуер, създаден от Уелс и инженера в Katabatic Джон Травър — платформа за хора, които съвместно предоставят обратна връзка по време на процеса на постпродукция. Над 15 000 души се регистрират, когато те пускат Frame.io като отделен инструмент.

Уелс е изправен пред решение, което трябва да вземе – да се фокусира върху установения стабилен бизнес или да се посвети на популярен, но недоказан стартъп? Той избира второто, закривайки Katabatic, за да се фокусира изцяло върху Frame.io.

Стартъп компанията набира над 80 млн. долара финансиране в следващите пет години, а докато Уелс и Травър обмислят първично публично предлагане (IPO), от Adobe им отправят оферта, която не могат да откажат.

Уелс разказа пред CNBC за рисковете от това да се откаже от нещо сигурно, за да се възползва от по-голяма възможност и за безразсъдната покупка, която прави всичко това възможно.

Той твърди, че постпродукцията е работа, която е свързана с обслужване на клиенти. Понякога има клиенти, а понякога не и няма какво да се направи.

Уелс казва, че наел Джон Травър, за да се занимава с постпродукция, но той бил завършил и компютърни науки. В продължение на няколко месеца двамата обмисляли идеи за софтуер.

През 2014 г., когато се опитвали да наберат средства за Frame.io., сериен предприемач им казва, че не би им дал и 1 долар и че никой друг инвеститор не би го направил, докато самите те не се отдадат изцяло на компанията. Той им казва директно, че не би инвестирал в някакъв техен страничен проект.

С наближаването на старта на компанията, когато хората можело да плащат за Frame.io и да ползват услугите ѝ, времето на Уелс се пренасочва изцяло към нея. Той започва да отказва работа от клиенти на първата си компания, защото двамата с Травър отделяли цялото си време за новата.

Уелс отделил близо десетилетие, за да изгради компания за постпродукция от нулата. Имал спестени неколкостотин хиляди долара, като похарчил голяма част от тези пари за Frame.io. и пренасочването към новата му компания било огромен риск.

Този риск обаче бил преценен, защото той получавал сигнали за успеха на Frame.io през целия ѝ път (от клиенти и инвеститори), което го насърчило да предприема все повече риск.

През първите 90 дни след официалния старт компанията вече имала 30 000 долара месечни приходи. Тя набира 2 млн. долара в начален кръг на финансиране от Accel. В този момент Уелс си казва, че повече не би приел и една поръчка за постпродукция.

Той казва, че Frame.io е една идея, която ставала по-голяма и по-голяма, колкото повече време отделяли за нея. Когато компанията стартира, Уелс не е очаквал, че един ден ще бъде оценена на над 1 млрд. долара.

Според него, нагласата е същата при много основатели на компании, като дава пример с Марк Закърбърг и Facebook.

"Всичко просто се случва. Преминавате от 1 млн. приходи към 3 млн., към 6 млн. След това презентирате как ще стигнете до 10, 20 милиона и повече".

Уелс казва, че при всеки кръг за набиране на средства трябва да „продадете“ това на всеки инвеститор, с когото разговаряте, но ако трябва да бъде честен, не е знаел дали компанията ще постигне тези мащаби.