Инвеститорите се обръщат към швейцарския франк (наричан от трейдърите и Swissie) като алтернатива на японската йена за финансиране на т. нар. "преносна търговия" (от англ. carry trade). Но рискът валутата потенциал да регистрира бързо поскъпване си остава налице, се посочва в анализ на Reuters.

Швейцарският франк отдавна се използва за подобна стратегия, при която търговците заемат валути с ниски лихвени проценти, след което ги разменят в други, за да купуват по-високодоходни активи.

А след поскъпването на йената през август, валутата се открои като още по-подходящ инструмент за тази цел. 

Преносните сделки с японски йени регистрираха срив през август, след като валутата се повиши силно на фона на слабите икономически данни в САЩ и заради изненадващото повишаване на лихвения процент от страна на Японската централна банка, което помогна за разпалването на глобалните пазарни сътресения.

Швейцарската национална банка беше първата голяма централна банка, която започна цикъл на облекчаване по-рано тази година и нейният основен лихвен процент е на ниво от 1.25%, което позволява на инвеститорите да заемат франкове евтино, за да инвестират другаде.

За сравнение, лихвените проценти са в диапазона 5.25%-5.50% в Съединените щати, 5% във Великобритания и 3.75% в еврозоната.

Стабилност 

Франкът е близо до най-високата си стойност от осем месеца спрямо долара и от девет години спрямо еврото, което отразява стабилния му статут нао "валута-убежище" в несигурни времена. Очакванията за намаляване на лихвените проценти в Европа и САЩ също подкрепят курса на швейцарските пари.

Но инвеститорите се надяват на постепенен спад в стойността му, който може да повиши възвръщаемостта на carry trade-а.

Спекулантите държат "къси позиции" (позиции, които очакват спад на валутата) от 3.8 милиарда долара спрямо швейцарския франк, въпреки че внезапно преминаха към нетна дълга позиция от 2 милиарда долара спрямо йената, показват данните на Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ.

Анализаторите обикновено тълкуват големите къси позиции като знак, че дадена валута се използва за финансиране на преносни сделки.

"Сега има повече двупосочен риск в йената, отколкото е имало от доста време. Швейцарският франк изглежда по-логичната валута за финансиране на carry trade“, казва Камал Шарма, старши валутен стратег на Bank of America.

Банката препоръчва на инвеститорите да купуват стерлинги срещу франка, като твърди, че паундът може да се повиши поради голямата разлика в лихвените проценти между Швейцария и Великобритания. На същото мнение са и експертите на Goldman Sachs.

Щвейцарската централна банка изглежда ще намали допълнително лихвите през следващите месеци, тъй като инфлацията в страната намалява. Това би намалило разходите за кредити във франкове и би могло да натежи на валутата, правейки по-евтино изплащането на заемите, деноминирани в нея. 

Централните банкери в Швейцария също не биха искали да видят поскъпване на валутата, отчасти поради проблемите, които то може да причини на износителите. Някои анализатори са на мнение, че институцията се е намесила на пазара през август, именно за да отслаби допълнително валутата си. 

"Швейцарската централна банка вероятно ще се предпази от поскъпване на валутата чрез интервенция или намаляване на лихвените проценти, ако е необходимо“, коментира пред Reuters валутният стратег на Goldman Sachs Майкъл Кейхил. 

Рисков по природа 

Въпреки всички индикации за предстоящата ѝ слабост, швейцарската валута може да поднася неприятни изненади. Инвеститорите са склонни да прибягват до покупки на франкове, когато са нервни и когато има несигурност на пазарите, благодарение на дългогодишната репутация на валутата като сигурно убежище.

Според Кейхил, франкът се използва най-добре като валута за финансиране в моменти, когато инвеститорите са оптимистично настроени по отношение на бъдещето и икономиката. 

Бързото поскъпване на валутата, използвана за финансиране на преносни сделки, може да унищожи печалбите и да накара инвеститорите бързо да отслабят позициите си, както показа драмата с йената през август. Високите нива на волатилност или спад на валутите с по-висока доходност могат да имат същия ефект.

Когато фондовите пазари се сринаха в началото на август, швейцарският франк скочи с цели 3.5% само за два дни. Двойката франк-долар е чувствителна и към икономиката на САЩ.

Според валутния стратег на Deutsche Bank Михаел Пюмпел:

"Всяка търговска сделка, по своята същност, е рискова и това е особено вярно за онези, финансирани с т. нар. "валути-убежища". Основният риск е, че когато доходността се понижи в рискова среда, разликите между отделните активи се компресират и швейцарският франк може да се повиши“.