Милионерите оглеждат няколко европейски града, когато обмислят преместване, но Лондон не попада в челната петица на тази класация, според нов доклад. 

Около 83% от хората, разполагащи с активи за над 1 млн. долара и обмислящи преместване в друга държава, предпочитат да се установят в градове заради културните и икономическите възможности, които те предоставят.

Останалите 17 на сто се насочват към селата заради естествената природа и по-бавния начин на живот. 

Консултантската компания в сферата на недвижимите имоти Knight Frank провежда проучването си сред 700 физически лица, разполагащи със значителни активи, включително от държави, като Великобритания и САЩ.

Тя представя топ 10 на градовете, към които богаташите се насочват, в своя доклад European Lifestyle Monitor. Оценката на населените места се прави на базата на следните критерии: икономика, качество на живот, околна среда, инфраструктура и мобилност и човешки ресурси. 

Париж е номер 1 

Френската столица оглавява класацията, като заема водещо място по критерии, като икономика и човешки ресурси, към които са включени университети, централи на големи компании и културни инвестиции.

Доскоро Лондон беше едно от притегателните места за богаташите, но явно вече не е така, след като се нарежда на седмата позиция. В топ 5 попадат още Берлин, Барселона, Виена и Мадрид. 

Сред селата и курортите, предпочитани от богаташите за преместване, са швейцарското село и ваканционен курорт Вербие, Монако, Южна Франция, Шамони (Франция) и Марбеля (Испания). 

Какви са тенденциите, според Henley & Partners 

Консултантската компания Henley & Partners, която е специализирана в проучването на миграциите на населението, посочи в своя последен доклад, че 128 000 милионери планират да се преместят през настоящата година спрямо 120 000 за 2023 г. 

Отделно от това, 19% от ултрабогатите хора - или тези с активи за над 30 млн. долара, планират да кандидатстват за гражданство в друга държава. 

Основните причини за релокацията, според милионерите, са сигурността и поверителността, следвани от данъци, по-добри възможности за образование и бизнес перспективи.