Децата под 2-годишна възраст не трябва да бъдат излагани на никакви цифрови екрани, твърдят шведски експерти, цитирани от Fast Company. 

Препоръките, издадени от агенцията за обществено здравеопазване на скандинавската страна в началото на новата учебна година, са поредното усилие за ограничаване на времето, което малките деца прекарват пред екраните. 

Локдауните по време на пандемията от COVID-19 изостриха проблема, тъй като училищата се обърнаха към платформи за дистанционно обучение, а родителите разчитаха на телевизионните предавания и филми, за да занимават децата си, докато работят от вкъщи.

Швеция предлага малките деца да не се излагат на цифрови екрани, включително и телевизия. Препоръките леко се облекчават с напредването на възрастта на децата - от 2 до 5 години те трябва да имат максимум един час на ден пред екрана, докато за деца на възраст от 6 до 12 години времето се увеличава на два часа. 

Тийнейджърите пък не трябва да имат повече от три часа екранно време на ден.

Според последните научни изскледвания, децата се оплакват от различни отрицателни ефекти като по-лош сън, депресия и ограничена физическа активност при твърде честото използване на дигитални устройства. 

Подобни препоръки бяха издадени и в други държави, включително Съединените щати, Ирландия, Канада, Австралия и Франция.

Франция има най-строгите предложения досега, като твърди, че децата под 3 години не трябва изобщо да прекарват време пред екраните. Препоръката идва от доклад, поръчан от президента Еманюел Макрон и публикуван през април.

Ирландия и САЩ казват, че бебетата и малките деца могат да участват във видео разговори със семейството и приятелите си, въпреки че Канада, Австралия и Швеция не правят такива разграничения.

В много училища в Съединените щати вече са в сила забрани за използване на мобилни телефони.  Но те не винаги се прилагат и учениците често намират начини да нарушават правилата, като например да крият телефоните в скута си. Някои родители изразяват опасения, че забраните могат да ги откъснат от децата им, ако има извънредна ситуация, като например стрелба в училище.

Но докато забраните набират сила, много експерти казват, че не са достатъчни. Те се аргументират с нуждата от алтернативно стимулиране - насочване на учениците на открито или към извънкласни дейности, за да запълнят времето, което иначе биха прекарали сами онлайн.  

В доклад на ЮНЕСКО от 2023 г. се казва, че докато дигиталните технологии могат да подпомогнат образованието чрез нови среди за учене и разширени връзки и сътрудничество, това става на цената на социализацията и ученето в реалния живот. Отрицателните ефекти върху физическото и психическото здраве също играят роля.

Докладът посочва и недостатъчните регулации относно неразрешеното използване на лични данни за търговски цели, както и разпространението на дезинформация и реч на омразата онлайн.