През последните две години тенисът превзе гардеробите ни (подходящо за корта облекло може да се намери навсякъде - от Skims до Miu Miu), екраните ни, а сега — и нашите всекидневни.

Поне това е надеждата на белгийската екодизайнерка Матилде Виток, която създава мебели по поръчка от изхвърлени тенис топки.

Елегантните й и модернистични кресла са изцяло без възглавници - с изключение на подплатата от 500 прецизно подредени топки за тенис. Нейните еднометрови пейки с около 270 топки са както стилни, така и структурно значими.

„Необходими са около 24 различни производствени стъпки за направата на топка за тенис, което отнема около пет дни. А тя има толкова кратък живот“, разказва Виток за CNN. „Избрах тенис топки, защото самата аз играех тенис, така че знам колко много отпадъци има.“

Около 300 милиона топки за тенис се произвеждат всяка година — и почти всички от тях завършват на сметищата, като разлагането им отнема над 400 години. Откритото първенство на САЩ, което приключи наскоро, използва около 70 000 топки всяка година, като Уимбълдън не изостава - 55 000.

Виток изчислява, че жизненият цикъл на една топка е само девет игри, в зависимост от нивото на тениса.

„Дори и да се държат в кутията им, ако тя е била отворена, газът в топките ще се освободи с течение на времето. В крайна сметка, те ще станат плоски и ще трябва да ги изхвърлите.“

Виток създава един от своите столове за около три до четири седмици, който след това продава за 2900 долара. Всяка топка се изрязва и боядисва на ръка, като цветовете се избират специално, за да паснат на пространството на клиента.

Чрез много опити и грешки тя успява да овладее формата на топката, като същевременно маскира някои от нейните твърде лесно разпознаваеми характеристики.

Започва да вижда възможностите в дизайна на спортно оборудване, когато учи в художественото училище Central Saint Martins в Лондон.

„Наистина се интересувах от екодизайна и откъде набавям материалите си“, казва тя пред CNN. „И осъзнах, че винаги е било много сложно да се следва историята на материалите. Никога не знаете откъде идват или как са били обработени.”

Днес тя получава всичките си материали чрез дарения от тенис клубове. Колекциите стартира в малък мащаб - понякога само с 10 топки наведнъж, но бързо се разрастват. Днес тя работи с тенис федерацията на белгийската провинция Валония, която й предлага целия си запас - около 100 000 топки.

За колко време обаче ще й стигнат? „Достатъчни са за няколко месеца. Може би девет, защото имам ритъм на рязане на тенис топки, който позволява обработването по около 1800 на седмица“.

Но създаването на мебели не е единствената й цел.

„Екодизайнът е кръговрат. Можете да използвате страхотни материали с ниски въглеродни емисии или рециклирани, но трябва да мислите за крайния цикъл. Ако не е кръг и ако не можете да използвате повторно елементите в нещо друго, това не е екодизайн. Още по-лошо е, защото това са нови материали“.

В края на живота на мебелите  Виток може да ги разглоби и стотиците топки за тенис (които са свързани заедно без лепило) да бъдат рециклирани, за да се направят постелки за детска площадка.

Следващото й предизвикателство? Десетките хиляди тенис клубове в Северна Америка и техните излезли от употреба топки.