Домакинствата в страната разполагат с рекордни спестявания в търговските банки. Голяма част от тях са притежание на малка част от българите, като масово влоговете са за суми до 5 или 10 хил. лв. 

На фона на все още ниските лихви по депозитите у нас, въпросът към момента е какво да правим, ако имаме на разположение 10 000 лева? 

Авариен фонд

Експертите по лични финанси препоръчват да разполагаме със заделени средства, достатъчни за поне 3-6 месеца, в случай на неблагоприятни ситуации – безработица, заболяване, нужда от спешен ремонт и т.н. 

Погасяване на кредити с висока лихва 

Ако имате кредити с висока лихва – бързи заеми или задължения по кредитни карти, то е добре те да бъдат погасени. Към днешна дата лихвите по кредитните карти, извън гратисния период, са около 20-21%, докато при бързите заеми – над 40 на сто. 

Инвестиции 

Ако не разполагате с нужното време и знания за инвестиции на капиталовите пазари, подходящите инструменти за вас за взаимните и борсово-търгуваните фондове (ETF). 

Първите се управляват от професионалисти в сферата, които структурират определен портфейл, докато вторите следват представянето на индекс или суровина (като например, злато). 

Образование 

Един от най-великите инвеститори на всички времена – Уорън Бъфет, е на мнение, че инвестицията в образование се отплаща най-добре.

Можете да помислите за надграждане на настоящото си образователно ниво – независимо дали говорим за по-висока образователна степен, курсове, езици, или за нова професия – програмиране, дигитален маркетинг, AI и т.н.