Нетният обем на дигиталната реклама в България през 2021 г. е 198.9 милиона лева (повече от 100 милиона евро), според традиционното проучване AdEx, провеждано от IAB България в партньорство с ИПСОС.

Това е увеличение с близо 38%, в сравнение с предходната година, съобщават от IAB България (IAB е най-голямото глобално сдружение на медии, агенции и технологични компании, отговорни за дигиталния бизнес, като локални IAB организации има в 46 държави на 6 континента.) Този ръст изпреварва средния за Европа, отчетен от IAB Europe - 30.5% годишна база.

AdEx 2021

Също така е най-големият, откакто се прави проучването у нас. Подобна е и тенденцията за Европа, където ръстът на пазара на дигитална реклама е сравним само с предкризисната 2008* година. (*В България AdEx Report се прави от 2010 г.)

Инвестициите в български издатели са 55 милиона лева. Това е повишение от 33.6% на годишна база.

AdEx 2021

„За първи път нетните инвестиции в дигитална реклама в България преминават „психологическата граница“ от 100 милиона евро. Този ръст от близо 40% ни нарежда в топ 5 по растеж сред пазарите в ЕС.

Рекорден е и ръстът на инвестицията в локални издатели – близо 34%. Това е важен знак за доверието на рекламодателите в българските медии“, споделя Чавдар Димов, мениджър пазарни проучвания в Икономедиа и ръководител на комисията за проучвания на IAB България.  

Сегментът „дисплей реклама“ запазва най-големия дял от общия пазар на дигитална реклама – 69%, което е с два пункта по-малко от миналата година. В обем обаче „дисплея“ расте с 21.7% спрямо 2020 г. Инвестициите във видео формати нарастват с  25%, като по този начин заемат 43% от най-голямата категория на нашия пазар.

Като част от дисплейната реклама, социалните мрежи достигат 43% дял от нея – ръст спрямо дела от 38% през 2020 г. Това остава под средното за европейския пазар ниво.

Най-голям процент от инвестициите в дигиталната реклама са направени през автоматизирани/ програматик решения - близо 78% от общия обем на пазара.

Похарченото в партньорства с таланти и инфлуенсъри значително расте – с 143% на годишна база и достига 6.1 милиона лева.