Цените на петрола продължават низходящото си движение в четвъртък, на фона на нарастващите случаи на COVID-19 в Китай, които засилват притесненията за търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света.

Фючърсите на сорта брент паднаха с 1.1%, до 91.82 долара за барел в сутрешната търговия, а тези на американския лек суров петрол остъпват с 1.4%, до 84.42 долара за барел.

Вчера "черното злато" също регистрира понижения, след като доставките на руски петрол по газопровода Дружба за Унгария бяха възобновени.

 Полша и военният алианс НАТО заявиха в сряда, че ракетата, която се е разбила на полска територия, вероятно е била изстреляна от противовъздушната отбрана на Украйна, а не от Русия. Това облекчи страховете, че войната между Русия и Украйна може да ескалира и да се превърне в международен конфликт. 

Междувременно, запасите от суров петрол в Съединените щати, най-големият потребител на петрол в света, паднаха с 5.4 милиона барела през седмицата, приключила на 11 ноември, до 435,4 милиона барела. Спадът бе много по-силен от предварителните очаквания за свиване само с 440 000 барела на седмична база.

Запасите от бензин и дестилатни горива обаче се повишиха по-силно от очакваното. 

На Уолстрийт водещите индекси затвориха на отрицателна територия във вчерашната борсова сесия. 

Индексът на " сините чипове" Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.12%, широкият S&P 500 загуби 0.83%, а Nasdaq Composite отчете спад от 1.54 на сто. 

На валутните пазари доларът получи подкрепа от по-силните данни за продажбите на дребно и тази сутрин регистрира повишения спрямо водещите азиатски валути. Китайският юан беше сред най-зле представилите се валути в региона, като поевтиня с 0,6% до ниво от 7.1336 юана за долар. 

Еврото се търгува на ниво от 1.0384 спрямо американската валута. 

На пазара на криптовалутите биткойнът регистрира понишение от близо 2% за последните 24 часа и се движи на ниво от 16 550 долара за брой.