Докато четете това, се огледайте. Още ли сте в леглото? Има ли купчини дрехи и кутии с храна, разпръснати навсякъде?

Имате ли трохи от чипс по чаршафите си? Нарушили ли сте рутината си повече пъти, отколкото можете да преброите? И вероятно дори не ви пука?

Ако е така, може би вече сте в „режим гоблин“ – термин, избран от Oxford за „дума на годината“ за 2022 г.

Според Oxford University Press (OUP) – издателите, които стоят зад Оксфордския речник на английския език, жаргонният термин се отнася до тип поведение, което е „неизвинително, самовлюбено, мързеливо, или мърляво обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очаквания ” – качества, станали познати на мнозина по време на локдауните.

Социалните медии доскоро ни представяха идеализирани версии на идеалния ден - от събуждане в 5 сутринта и пиене на зелено смути до водене на дневник, изпълняване на упражнения и планиране на седмичното меню.

Тази епоха обаче вероятно е на път да изчезне. На нейно място идва режимът на гоблина – обратното на това да се опитвате да самоусъвършенствате себе си, посочва CNN.

За първи път през 2022 г. думата на годината е избрана от обществеността. Група лексикографи от OUP дават избор между три варианта: „гоблин режим“, „метавселена“ и „#IStandWith“.

„Гоблин режим“ триумфира, събирайки 318 956 гласа – 93% от общия брой. „Метавселена“ заема третата позиция, а „#IStandWith“ се нарежда на трето място.

Каспър Гратвол, президент на Oxford Languages на OUP, казва, че „нивото на ангажираност с кампанията е пълна изненада“.

„Като се има предвид годината, която току-що изживяхме, „режим гоблин“ резонира с всички нас, които се чувстваме малко претоварени в този момент. Облекчение е да признаем, че невинаги сме идеализираните личности, които ни насърчават да представяме в Instagram и TikTok“, допълва той.

Възходът на „режима на гоблина“

Терминът е използван за първи път през 2009 г., но става популярен в социалните медии по-рано тази година, когато фалшива новина твърди, че рапърът Йе, известен преди като Кание Уест, и Джулия Фокс са се разделили, след като тя е „минала в режим гоблин“.

„Терминът стана популярен през следващите месеци, тъй като COVID-ограниченията се облекчиха в много страни и хората се осмелиха да напускат домовете си по-редовно“, според OUP.

„Изглежда той улови преобладаващото настроение на отхвърляне на идеята за връщане към „нормален живот“, на бунта срещу все по-недостижимите естетически стандарти и неустойчивия начин на живот, изложени в социалните медии.“

Популярността на термина може да бъде свързана и с разрастването на нови социални медийни сайтове, като BeReal, в който потребителите се приканват веднъж на ден на случаен принцип да публикуват снимка на това, което правят. Той буквално казва „Сбогом“ на внимателно подбраните изображения в социалните медии и „Здравей“ на гоблин режима.

Сред най-ярките примери за употреба на израза е цитат от The Guardian: „Режимът гоблин е като да се събудите в 2 часа сутринта и да влезете в кухнята, облечени само с дълга тениска, за да си направите странна закуска, като например топено сирене върху солети.“