Европа си осигури необходимите енергийни доставки за тази година, но положението през 2023 г. може да е по-различно.

Това е предупреждението, което отправиха изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на обща пресконференция.

Нов доклад от МАЕ посочва, че Европа може да се сблъска с недостиг на природен газ в размер на 27 млрд. куб. м през 2023 г. Това се равнява на близо 7% от годишното потребление на континента.

Има три риска, които могат да доведа до този недостиг. Русия, която е изпратила около 60 млрд. куб. м газ до ЕС през 2022 г., може да спре изцяло доставките през следващата година.

Мекото време в началото на зимата може да не продължи - студ вече обхваща Северна Европа. А на пазара на природен газ може да има размествания, ако китайската икономика набере скорост отново с вдигането на ограниченията заради COVID.

“Може да имаме проблем,” заяви Бирол

Според оценките на МАЕ през следващата година може да се появи недостиг в предлагането в размер на 57 млрд. куб. м.

Около 30 млрд. куб. м от тези количества би трябвало да бъдат покрити от предприетите от ЕС действия, “които вече видимо са задвижени,” казват от МАЕ.

Това включва агресивно попълване на газохранилищата и полагането на усилия за доброволно намаляване на търсенето на газ с 15% в периода август 2022 – март 2023 г.

Въпреки това може да има недостиг. Стрес тестът на МАЕ допуска, че газът по руските тръбопроводи към Европа спира напълно от началото на 2023 г., че вносът на втечнен природен газ на Китай се завръща на нивата от 2021 г. и че европейските газохранилища са запълнени само на 30% в края на тази зима.

Оставащият дефицит може да бъде намален, ако се положат по-нататъшни усилия за подобряване на енергийната ефективност, за използването на енергията от възобновяеми източници, за увеличаване на употребата на термопомпи и насърчаването на други промени в потребителското поведение, според МАЕ.