Световните капиталови пазари стартираха седмицата с повишения, достигайки най-високите си нива от средата на декември миналата година.

Отварянето на китайската икономика след продължителните локдауни, наложени заради разпространението на COVID-19, изглежда вдъхна оптимизъм на повечето инвеститори. 

Данните за пазара на труда в Съединените щати оказаха леко забавяне в ръста на доходите, което пък засили очакванията, че Федералният резерв ще успокои темповете на повишаване на лихвените проценти. 

Индексите на Уолстрийт обаче бяха изключение от общия позитивен тренд в понеделник.

Индустриалният бенчмарк Dow Jones Industrial Average затвори със спад от 0.3% късно снощи, докато широкият S&P 500 регистрира понижение от 0.1 на сто. Nasdaq Composite пък добави 0.6% към стойността си. 

Глобалният индекс на MSCI отчете ръст от 0.71% по време на вчерашната борсова сесия, като основният двигател бяха развиващите се пазари. Там средното повишение вчера беше с 2.4 на сто. 

В Европа Europe STOXX 600 достигна най-високите си стойности от средата на декември.

На стоковите пазари тази сутрин петролът се понижи във връзка с очакванията, че по-нататъшното повишаване на лихвените проценти в Съединените щати - най-големия потребител на суровината в света, ще забави икономическия растеж и ще ограничи търсенето на гориво.

Фючърсите на сорта брент с доставка през март паднаха с 0.5%, до 79.22 долара за барел, а американският суров петрол също поевтиня с половин процент, до 74.27 долара за барел.

В същото време Китай увеличи квотите за внос на суров петрол за 2023 г., повишавайки общото количество за тази година с 20% спрямо предходната.

Анализаторите обаче предупреждават, че съживяването на търсенето в Китай може да изиграе ограничена роля за повишаване на цените на петрола, имайки предвид очакваната рецесия в много от развитите държави. 

На валутните пазари доларът се движи близо до най-ниските си нива за последните седем месеца. Тази сутрин доларовият индекс, който следи движението на "зелените пари" спрямо кошница от водещи световни валути, поевтиня с 0.3 на сто.