Испанските подразделения на четирите големи глобални счетоводни компании бяха подложени на внезапни проверки заради информациите напоследък, че на служителите им се налага да работят поне по 12 часа на ден.

От испанското министерство на труда обявиха, че през ноември държавни инспектори са посетили офисите в Мадрид на PwC, KPMG, EY и Deloitte като част от разследване за потенциални трудови злоупотреби. 

От министерството заявиха, че “основната цел е да се провери дали има отработени часове извънреден труд, за които на служителите не е платено или пък впоследствие не са получили почивка”, отбелязвайки, че са загрижени за спазването на трудовото и социалноосигурителното законодателство. 

 “Разследват се залоупотреби с извънредния труд и нито една компания, независимо колко голяма е тя, не е над закона”, заяви Йоланда Диас, министър на труда и вицепремиер на Испания.

Централите на Голямата четворка счетоводни компании се извисяват над силуета на Мадрид, а те имат общо над 20 000 служители в Испания, където привличат като магнит много от дипломиралите се от университет.

Подобно на международните инвестиционни банки или правните кантори, работното време в счетоводните компании може да бъде тежко, особено по време на натоварени периоди при сключване на корпоративни сделки или на годишния сезон на одитите за публичните компании.

Група младши одитори в офиса на EY в Барселона се оплакаха с имейл на шефовете си през 2021 г., че им се налага да работят по 84 часа на седмица.

Високопоставен ръководител в чуждестранна банка в Мадрид, който редовно общува с Голямата четворка, казва, че работата там е “няколко нива под инвестиционното банкиране” по отношение на престиж и заплащане, но не по-малко тежка. “Те работят много усилено, но получават малка част от заплащането в инвестиционното банкиране.”

Според него, младши анализатор в сферата на инвестиционното банкиране в Испания може да заработва 100 000 евро годишно. За сравнение,в правните отдели на Голямата четворка, които представляват голяма част от дейността им в Испания, стажантите печелят по по-малко от 14 000 евро годишно, а младшите служители малко под 35 000 евро, сочат данни на IE Law School и Signium.

Много млади хора се присъединяват към тези компании, за да натрупат опит и да придобият квалификация в счетоводната сфера, преди да се насочат към други сектори.

Четирите компании генерират общи годишни приходи от над 700 млн. евро.